Home / Хранене / Вегетарианство / Суровоядството – що е то и има ли почва у нас?

Суровоядството – що е то и има ли почва у нас?

Като говорим за вегетарианство не бива да подценяваме един голям клон от него – суровоядството, тъй като в последните години привържениците на този нетрадиционен начин на хранене нараства значително и у нас.
Суровоядството означава да се храните само и единствено със сурови, растителни продукти, които не бива да са преминали през термична обработка. Хранителният режим на суровоядците или натуристите включва най – вече пресни и сушени плодове и зеленчуци, ядки, покълнало жито, семена и мед.

Разпространено ли е суровоядството? За последователите на този клон на вегетарианството единствено водата и прясно изцедените сокове са полезни, а алкохола и цигарите са напълно изключени.
Може би за доста от вас суровоядството ще се стори много крайно, но според някой научни изследвания то има много добър ефект за лечение на доста болести и забавя процеса на стареене.
Ако помислим логично, кое ни причинява най – големите вреди? Прекалената употреба на пържени храни, употребата на мазни продукти, както и употребата на продукти, в които има вредни за организма различни Е – та. Освен това, при термичната обработка се губят голяма част от полезните на човешкия организъм витамини и минерали. Взимайки това предвид, можем да се съгласим, че суровоядството може да ни осигури добро здраве и да ни предпази от заболявания като инфаркт, инсулт, някой форми на ракови заболявания, артеросклероза и други.
Суровоядството на доста хора може да се стори много крайно и ние не се стремим да наклоняваме везните в негова полза, но ако решите да го практикувате ще установите, че здравето ви ще се подобри значително, ще имате отново стройно тяло и се почувствате с няколко години по – млади и жизнени.
Разбира се, никак не е лесно да си кажете:”От утре ставам суровоядец!” Обикновено натуристи стават хората, които преди това са били вегетарианци и вече са възприели тези малко по – нестандартни начини на живот и хранене.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*