Home / Психология / Излъжи ме / „Излъжи ме” или езика на тялото, как да го разчетем правилно?

„Излъжи ме” или езика на тялото, как да го разчетем правилно?

В общуването между хората невербалното общуване е също толкова важно колкото и вербалното, да не кажем, че ако сме достатъчно добри наблюдатели и умеем правилно да разчитаме знаците, които ни дават тялото и мимиките на събеседника ни можем да разберем истината за мнението му, без да се налага то да ни бъде предадено с думи. 
Езика на тялото е наистина уникален и ако съумеем да го разгадаем може да ни бъде от голяма полза не само на работното място, но и в общуването с близки и непознати.

В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с някой от невербалните форми на общуване, които ние хората използваме несъзнателно, но непрекъснато в своето ежедневие.
Представете си, че говорите с някой и обсъждате задача или предстоящо събитие. Събеседникът ви ви слуша и кима одобрително, но дали наистина е съгласен с вас? Ако в началото на разговора ви той е седнал с отворени крака и свободно отпуснати ръце, а в последствие е променил позата си и е събрал краката и е скръстил ръцете си, това най – често означава, че в началото на разговора ви той е дошъл при вас с отворено сърце и разбиране, но в последствие разговорът ви го е притеснил, несъгласен е с вас или сте навлезли в личното му пространство по някакъв начин.
Затворената поза (скръстени ръце и крака) се нарича така, защото човек несъзнателно се опитва да постави бариера между себе си и събеседника си, защото не е съгласен с него, или защото иска да се защити.
Ако от началото до края на разговора ви събеседника ви е застанал с отворена поза (отворени към вас крака и свободно отпуснати ръце) това означава, че той е напълно съгласен с вас.
В следващите статии на тема „невербално общуване” ще ви запознаем и с други характерни знаци на тялото, които ще ви помогнат да разгадаете събеседника си много по – лесно и безпроблемно.

Един коментар

  1. Матилда

    Поздравления! Статията дава много полезна информация, която би ни помогнала в ежедневната и бизнес комуникацията ни. Мисля, че е важно да умеем да правим разлика между това, кога тези сигнали са признаци на явна заблуда и кога са резултат или на неудобна поза или …просто ухапване от комар.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*