Home / Хранене / Вегетарианство / Вегетарианството – култура на хранене или морален кодекс?

Вегетарианството – култура на хранене или морален кодекс?

Все повече хора се обръщат към здравословния начин на живот и здравословно хранене. Някои дори предпочитат вегетарианската култура на хранене, но дали тя е подходяща за всеки организъм? Както е известно вегетарианството изключва напълно консумирането на месо. То е като религия, която стриктно се изповядва.
Всъщност неяденето на месо и животински продукти наистина идва от религиозни древни учения, струва си да отбележим, че вегетарианството присъства периодично и в православието – нарича се пост. Постът представлява изключване на храна от животински произход, тъй като такъв тип храна се смята за “богунеугодна“ и “мръсна“. По време на постите човек прочиства не само тялото, но и душата.

Вегетарианството като начин на животСмята се, че хората които не консумират месо са по-добри и позитивни, за разлика от онези, които най-редовно употребяват месна храна. Това твърдение има научно доказано обяснение – животното, което се убива преживява стрес при среща със смъртта, именно тогава настъпват биохимични промени в тялото му.
Хормоналното ниво в кръвта на животното се променя заради рязката промяна на нивото на адреналина, което води до освобождаване на огромно количество хормони в кръвния поток. Те остават в трупа на убитото животно, следователно месото му се превръща в силно токсично, а това е достатъчно основателен мотив да се изхвърли от менюто.
Другият мотив при вегетарианците е любовта към животните. Много от тях не желаят да ядат месо, именно поради причината, че животните биват убивани. Тук изниква въпросът: Ако не се храним с “мръсна“ храна, как да набавим всичките необходими вещества, които съдържа храна от животински произход?
Всъщност протеините, мазнините и минералите от животински произход, може да бъдат заменени с тези от растителен произход.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*