Home / Хранене / Вегетарианство / Основни разлики между вегетарианство и веганство

Основни разлики между вегетарианство и веганство

Хората се обръщат към вегетарианството и веганството поради различни причини било то, че обичат животните, търсят здравословен начин на хранене и живот или просто защото това е тяхната философия. Тук няма да разглеждаме причините и решенията им, а ще разгледаме основните разлики между вегетарианството и веганството. Тези две да ги наречем течения в диетологията са колкото еднакви, толкова и различни и това поражда не малко спорове.

И двете форми на хранене изключват от менюто си всички животински продукти и изграждат хранителния си режим основно от растителни продукти като плодове и зеленчуци. Разликата е, че докато вегетарианците допускат в менюто си някой млечни продукти, яйца, мед, риба и рибни продукти, при веганите това е недопустимо. Вегантите консумират основно храни приготвени единствено от части на растения като варива, ядки, семена, соя, различни плодове и зеленчуци, както и корените на някой от зеленчуците.
Да разгледаме малко по – подробно какво означават термините „вегетарианец” и „веганец”?
За пръв път думата „вегетарианец” се употребява през 1842 година и преведена от латински означава „здрав, свеж, бодър”. Първите вегетарианци, които дали началото на новото течение в храненето са имали за цел да постигнат нов морален, етичен и философски начин на живот, тъй като смятат, че е недопустимо да се храним с други живи същества.
Много скоро вегетарианството става популярно и набира привърженици по цял свят, които споделят същата философия. Наред с различното мислене и разбиране на света, което налага вегетарианството то допринася и за подобряване на здравословното състояние на човека и може да ни предпази от много болести. Веганството е по – строгата форма на вегетарианството, която напълно изключва не само от храната, но и от ежедневието всички форми на животински продукти (освен храна става дума и за отказ от плетени пуловери, дрехи, обувки и други неща от ежедневието, за направата, на които са използвани животни). Тъй като веганството има доста по – труден и строг режим, обикновено към него се приобщават хора, които преди това са били вегетарианци.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*