Home / Хранене / Вегетарианство / Основни разлики между вегетарианство и веганство

Основни разлики между вегетарианство и веганство

Хората се обръщат към вегетарианството и веганството поради различни причини било то, че обичат животните, търсят здравословен начин на хранене и живот или просто защото това е тяхната философия. Тук няма да разглеждаме причините и решенията им, а ще разгледаме основните разлики между вегетарианството и веганството. Тези две да ги наречем течения в диетологията са колкото еднакви, толкова и различни и това поражда не малко спорове.

И двете форми на хранене изключват от менюто си всички животински продукти и изграждат хранителния си режим основно от растителни продукти като плодове и зеленчуци. Разликата е, че докато вегетарианците допускат в менюто си някой млечни продукти, яйца, мед, риба и рибни продукти, при веганите това е недопустимо. Вегантите консумират основно храни приготвени единствено от части на растения като варива, ядки, семена, соя, различни плодове и зеленчуци, както и корените на някой от зеленчуците.
Да разгледаме малко по – подробно какво означават термините „вегетарианец” и „веганец”?
За пръв път думата „вегетарианец” се употребява през 1842 година и преведена от латински означава „здрав, свеж, бодър”. Първите вегетарианци, които дали началото на новото течение в храненето са имали за цел да постигнат нов морален, етичен и философски начин на живот, тъй като смятат, че е недопустимо да се храним с други живи същества.
Много скоро вегетарианството става популярно и набира привърженици по цял свят, които споделят същата философия. Наред с различното мислене и разбиране на света, което налага вегетарианството то допринася и за подобряване на здравословното състояние на човека и може да ни предпази от много болести. Веганството е по – строгата форма на вегетарианството, която напълно изключва не само от храната, но и от ежедневието всички форми на животински продукти (освен храна става дума и за отказ от плетени пуловери, дрехи, обувки и други неща от ежедневието, за направата, на които са използвани животни). Тъй като веганството има доста по – труден и строг режим, обикновено към него се приобщават хора, които преди това са били вегетарианци.
loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*