Home / За жената / Бременност / Как да се преборим със следродилната депресия?

Как да се преборим със следродилната депресия?

От СРД (следродилна депресия) страда всяка десета родилка и тъкмо заради това тя не бива да се подценява в никакъв случай. Обикновено СРД се проявява в първите няколко седмици след раждането и може да отшуми до няколко седмици, но понякога може да продължи доста дълго време.

За появата на следродилна депресия се спори доста, но като цяло може да се каже, че това е разновидност на емоционална нестабилност, която се дължи на хормоналните промени в организма на жената, промяната в начина и на живот, притесненията и новите емоции, които изпитва при появата на бебето и т. н. 
Интересното е, че този вид депресивни състояния не протичат по начина, по който си представят мнозина. В повечето случаи майката се грижи добре за бебето, полага всички усилия да бъде перфектната домакиня, изглежда спокойна, но вътрешно тя се бори със себе си, тъй като се чувства притеснена, ядосана и раздразнена и на себе си и на съпруга си, та дори и на бебето, а това я кара да крие проблемите си дълбоко в себе си и да споделя нищо от това, което чувства. Доста често се случва при задълбочаване на СРД майките да изпадат в крайно объркване, халюцинации и самоизмами.
Как можете да се справите със следродилната депресия и да излезете бързо от нея?
Не се срамувайте, а поговорете с близките и съпруга си и установете някой правила: 
  • Дайте си достатъчно време за сън. Липсата на достатъчно сън е един от основните фактори за появата на следродилната депресия. Разпределете времето за повиване и хранене на бебето между вас и съпруга ви, за да можете да си почивате по – пълноценно;
  • Ако се почувствате зле, ако ви се струва, че въпреки всичките ви усилия не можете да се справите с нищо както трябва, не подтискайте чувствата си, а ги споделете с близките си хора. Ще установите, че не всичко, което си мислите е вярно и ще имате безусловната подкрепа на любимите си хора;
  • Приемайте витамини и протеини, които ще ви помогнат да укрепнете организма си;
  • Не стойте само у дома, а излизайте на разходки. Срещайте се с други майки, социализирайте се и ще се почувствате много по – добре.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*