Home / За жената / Бременност / Кои са подходящите храни по време на бременност?

Кои са подходящите храни по време на бременност?

Ако досега сте си разрешавали малки волности в храненето и доза вредни навици като цигари и алкохол например, в момента в който теста ви покаже две чертички трябва да преосмислите и промените начина си на хранене.
Най-важното при наличие на бременност е, ако сте пушач, да спрете да пушите. Предполагам знаете, че никотинът е много вреден за плода, тъй като ограничава притока на кислород, пречи на правилното усвояване на хранителните вещества от плацентната и бебето не може да се храни пълноценно. Цигарите и по-точно никотина в тях могат да доведат до появата на забавено развитие на детето, малформации и до спонтанен аборт.

Знаете ли как да се храните по време на бременност?Ако досега сте си позволявали по чашка алкохол след тежък работен ден, по време на бременността трябва да го ограничите до минимум ( няма да обясняваме защо алкохолът е вреден за бебето нали?).
Предполагам сте чували, че по време на бременността жената трябва да се храни за двама. Забравете го веднага!
Хранете се по-често, но в по-малки количества, не се тъпчете с всичко, което ви попадне пред погледа и наблегнете на плодовете, зеленчуците, млечните продукти, рибата, пилешкото месо и пълнозърнестите продукти.
Наблегнете на граха, лещата, лапада, спанака, боба и други храни, които са богати на фолиева киселина ( витамин В9). Тя е една от най-важните съставки, които бременните жени трябва да приемат особено в първите месеци от бременността, защото предпазва и намалява риска от появата на малформации, аномалии и други.
Включете млякото, млечните продукти, рибата и броколите в менюто си,защото в тях се съдържа калций, а той е от голямо значение за костите, зъбите и мускулите.
В никакъв случай не пренебрегвайте месото, тъй като в него се съдържат белтъчини, които са необходими за правилното развитие на бебчо. По време на бременността хапвайте моркови, домати, плодове и зеленчуци колкото ви се ядат, тъй като в тях се съдържат витамини А и С. Витамин А спомага за развитието на слуха и зрението на бебето, а за витамин С укрепва имунната система.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*