Home / За жената / Бременност / Хранене и килограми по време на бременност

Хранене и килограми по време на бременност

Знаете, че жените напълняват по време на бременност, но не сте наясно колко трябва да ядете, кога сте изпуснала нещата от контрол и вече сте с тегло, доста над нормалното и кога просто е задължително да се храните по-добре. (Забележете, че по-добре невинаги значи повече.)
Има различни таблици с това как е нормално да нараства теглото ви по време на бременността. Те съдържат базова информация. За всичко, което ви притеснява е най-добре да се консултирате с лекаря си.

Обичайна практика е да се теглите всеки път по време на консултация. Ако сте с наднормено тегло, трябва да вземете мерки то да не се увеличава. Твърде голямата тежест е вредна, както за вас, така и за бебето ви и може да доведе до усложнения като високо кръвно и гестационен диабет. От друга страна, няма как да пазите диета по време на бременността. Това също е опасно. По-скоро трябва да балансирате менюто си.
Как трябва да се храним по време на бременност?Спрете да ядете мазни закуски, бисквити и сладкиши. Намалете консумацията на захар. Препоръчително е да приемате около 2 000 калории дневно до шестия месец и до 2 200 калории дневно от шестия до деветия месец.
Набегнете на пълнозърнестите храни и нискомаслените млечни продукти. Яжте плодове и зеленчуци до пет пъти дневно. Важно е да си набавяте достатъчно протеини. Бъдете сигурна, че в менюто ви има достатъчно месо, риба, яйца и варива. Ако ви става лошо от риба по време на бременността, посъветвайте се с вашия лекар с какво да я замените. Задължително е да приемате достатъчно желязо и калций. Пийте много течности – това изключва напитки, съдържащи кофеин и алкохол.
Това, че сте бременна, не значи, че не можете да спортувате. Не се отказвайте от физическа дейност. Запишете се на гимнастика за бременни или си купете книга с упраженения и ги правете у дома.
Следете теглото си от първия ден на бременността, съветвайте се с лекаря си и променяйте ежедневното си меню, ако е необходимо, и всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*