Home / За жената / Бременност / Начална бременност – какво да правя

Начална бременност – какво да правя

Началото на бременността, независимо дали сте я планирала или сте изненадана, винаги е малко хаотично, еуфорично и стряскащо. Усещате как организмът ви се променя с бързи темпове, получавате съвети от всички страни и стресът започва да ви идва в повече.
Като начало се успокойте. Следващите девет месеца едно от най-важните неща за вас ще бъде да се чувствате спокойна и щастлива. Бебето усеща всичко.

Какво да правим при начална бременностСлед това минете на безкофеиново кафе, спрете колата и черния чай – въобще, минете на течности без кофеин. Пийте много вода, фрешове и айрян. Не прекалявайте със зеления чай. Правете си повече мащерка и лайка.
Ако пушите, започнете да намалявате цигарите. На някои жени пушачки спира да им се пуши още в началото на бременността. Може би вие няма да имате този късмет. Важно е да започнете веднага да намалявате цигарите, докато ги сведете до една… седмично, месечно, а после ги спрете съвсем. Отнесете се сериозно към това. Бебетата на майки пушачки се раждат с по-ниско тегло и като цяло са с по-нестабилно здраве. Ако сте страстна пушачка, започнете да се пренастройвате и не спирайте пушането съвсем рязко и отведнъж, защото стресът за организма ви ще е голям и ще се отрази на бебето.
На някои жени започва да им става лошо още в началото на бременността, на други към четвъртия – петия месец, а трети нямат никакви проблеми. За всяка жена е различно. Научете се да слушате тялото си.
Не започвайте да ядете двойно и тройно. Вярно, че вече сте двама, но ако преяждате, не правите добра услуга на себе си. Постарайте се в менюто ви да има храни, които съдържат достатъчно калций и желязо. Яжте риба, месо, млечни продукти, много плодове и зеленчуци, но не прекалявайте. Похапвайте често и по малко. Консултирайте се с лекаря си и помнете – и диетите и преяждането са еднакво вредни по време на бременността.
Доверявайте се на собствените си усещания и на съветите на лекаря си. Започнете да говорите на вашето малко съкровище и се усмихвайте. Колкото по-добре се чувствате вие, толкова по-добре ще се чувства и то.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*