Home / Хранене / Дарове от природата / 5-те огромни ползи от консумацията на червени домати

5-те огромни ползи от консумацията на червени домати

Червени домати – вижте какви са ползите от консумацията им

Доматът плод или зеленчук е?

По този въпрос се спори и до днес, тъй като според ботаниците доматите се класифицират като плодове. Тъй като нямат сладък вкус хората са започнали да ги използват в приготвянето на салати и ястия.

За родина на доматите се смята Северна Америка и по специално Мексико, където индианците култивирали растението и започнали да го използват за приготвяне на различни ястия.

През 15-16 век доматите са пренесени в Европа от испанските конкистадори, но минава доста време докато европейците открият техните страхотни вкусови качества.

Че са вкусни това го знаем, но дали са полезни доматите?

Ако търсите отговор на този въпроса веднага ще ви отговорим с:

Да, полезни са и за да не бъдем голословни ще разгледаме малко по-детайлно с какво толкова са полезни за човешкия организъм тези вкусни зеленчуци.

червени домати

червени домати

1.В доматите се съдържа витамин С, който както знаем има голямо значение за укрепване на имунната система на човека

2.Редовното похапване на червени домати стимулира производството на карнитин, който ускорява изгарянето на мазнини в организма.

Това е и една от основните причини доматите да бъдат включвани в почти всички диети. Ако искате да отслабнете наблегнете на доматите в менюто си или поне заменете едно хранене със салата от домати и гарантирано ще свалите няколко килца.

3.Ако хапвате пресни или консервирани домати редовно ще запазите младостта малко по-дълго, тъй като в тях се съдържа и един изключително важен елемент наречен ликопен.

За него е научно доказано, че има противозастаряващо действие, предпазва от появата на някой ракови заболявания и може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

4.Редовното хапване на пресни червени домати може да намали нивото на холестерола, триглицеридите в кръвта.

5.Съдържащите се в доматите бета-каротин, зеаксантин и лутеин ще ви предпазят от заболявания на очите.

И не на последно място винаги може да увеличите приема на червени домати, пробвайки различни рецепти за салати и други кулинарни вкусотии.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*