Home / За жената / Процедури / Сауната – полезна ли е тя?

Сауната – полезна ли е тя?

Сауната се използва като начин да се пречистим от натрупаните токсини в тялото ни от векове. Финландците, които се считат за нейни откриватели са вкопавали направо в земята помещения, в центъра, на които поставяли огнище, в което се слагали камъни, които поливали със студена вода, за да се получи пара.

Още преди хиляда години, от както се използва сауната, та до днес, тя има много почитатели по цял свят. Днес трудно ще открием спа център или хотел, който да не разполага със сауна.

Защо е така ли?

 

Сауната като спа процедураАми много просто – сауната е едно добро средство да се погрижим за тялото си, да се отпуснем, да релаксираме, а защо не и място, където да се срещнем с приятели и да си поговорим на спокойствие, а докато тялото ни се пречиства от токсините под въздействието на парата от сауната.

 

Освен, че една сауна може да ни достави огромно удоволствие особено след тежка тренировка или много напрегнат ден да се почувстваме много по – добре, от нея има и други ползи като:

Пречиства организма ни от токсини;

Подобрява кръвообръщението ни;

Кожата ни става по – мека и жизнена;

Спомага за изгарянето на калории;

Подобрява значително настроението ни и премахва умората.

 

Въпреки всичките си благотворни за организма ни влияния обаче, с посещенията на сауна трябва да сме внимателни. Тя не се препоръчва на хора страдащи от високо или ниско кръвно налягане, хора употребили алкохол или наркотици, хора страдащи от сърдечни заболявания и малки деца.

 

Можем да посещаваме сауна само и единствено ако сме абсолютно здрави. В началото не бива да прекаляваме с престоя си, който за начинаещи е 4 – 5 минути, като в последствие можем да увеличим престоя между 8 – 15 минути веднъж – два пъти седмично.

 

След сауна е добре да приемаме много течности, тъй като тялото ни е изгубило в сауната доста от тях и да си вземем един студен, релаксиращ душ.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*