Home / За жената / Процедури / Какви са здравните ползи от парната баня?

Какви са здравните ползи от парната баня?

Парна баня се прави в затворено помещение, в което има топъл и влажен въздух, създаден чрез използване на нагревател и пара. 
Сауната и парната баня едновременно много си приличат, но и много се различават. И двете помагат на тялото да изхвърли токсините навън чрез потта, но съществената разлика между двете е, че при сауната температурата е много висока (често пъти между 70-95 градуса, а влажността е много ниска), докато при парната баня е точно обратното – температурата е по-ниска (често пъти 40-60 градуса, но влажността е много висока). Повечето спа центрове и зали за фитнес имат такива съоръжения, които действат много освежаващо след тренировка.

Полезна ли е парната баня? Тази процедура има физиологично действие върху тялото, което е много близко до това на сауната. Парата отваря порите, повишава метаболизма, повишава сърдечната честота и тялото започва да се поти. Това може да доведе до много ползи за здравето, особено когато се използва безопасно и често. Някои спа центрове въведоха използването на ароматерапията в техните парни бани за осигуряване на допълнителни ползи за здравето и за още по-качествено и пълно отпускане на клиентите.
 
Топлият, влажен въздух увеличава циркулацията на организма, а също така и разхлабва и отпуска мускулите и ставите. След тренировка, докато разпускате във влажното пощение, ще помогнете на тялото да остане спокойно и гъвкаво, така че да няма странични ефекти от упражненията. Парната баня също ще помогне на тялото да премахне токсините, като ги извежда навън чрез получената пот. Кожата ще стане по-чиста, по-мека и по-здрава, особено ако използвате ексфоалиращ пилинг по време на процедурата за премахване на външния слой на мъртвата кожа.
 
Парната баня е много полезна за хора, които страдат от астма и респираторни заболявания. Сухата топлина на сауната понякога е твърде силна за белите дробове, докато нежната и влажна топлина помага да се отпуснете и да се отворят белите дробове и бронхите. В допълнение тази терапия може да помогне за намаляване на болките в ставите и симптомите на артрит.
 
След сесията човек обикновено се чувства по-спокоен, което може да спомогне за намаляване на проблемите, свързани с безсънието и стреса.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*