Home / Хранене / Дарове от природата / Истории за бергамот, чай и още нещо

Истории за бергамот, чай и още нещо

Обичате ли чай? Обичате ли английски чай „Ърл Грей”? Ако сте любители на този чай, сигурно вече се досещате защо ви питаме тъкмо това – заради уникалния му вкус и аромат по-точно заради добавеното в него етерично масло от цитрусовото дърво бергамот.
Това е едно малко, вечно зелено дръвче, което е получено чрез кръстоската на портокал и лимон. Цитрусовото дърво не е много високо, цветовете му са яркочервени или бели с изключително силен аромат, а плодовете му приличат на круша и на вкус са леко кисели.

Какво знаем и какво не знаем за бергамота?Най-ценното на бергамота е етеричното масло, което се съдържа в кората на плодовете му и което масло се използва много широко в козметиката, ароматерапията, за приготвяне на ястия и десерти, в парфюмерията и разбира се в прословутия и високо ценен английски чай „Ърл Грей”.
 
За родината на цитрусовото дръвче има спорове, но е известно, че първата градина засадена с бергамот е принадлежала на Никола Паризе, който засадил дръвчетата през 1750 година в слънчева Южна Италия, област Калабрия. Днес почти 60% от отглеждането на цитрусовото дърво и производството на етерично масло принадлежи на Калабрия, така че сме на мнение, че това е и родината на бергамота.
 
С това цитрусово дърво е свързана и появата на първия парфюм в света, чиято основна съставка било тъкмо еретичното масло от бергамот. Маслото от това дърво се използва много широко и в козметиката за производство на натурални продукти, за ароматизиране на лосиони, сапуни и други.
 
В ароматерапията етеричното масло от бергамот се използва много, тъй като по ефективност то се доближава до царицата в ароматерапията – лавандулата. В началото започнахме с английския чай „Ърл Грей” и  сега е редно да кажем няколко думи за него и връзката му с бергамота. Този чай носи името на английския Граф Грей, който според една от историите за възникването на чая, по време на едно посещение в Китай опитал черен чай с бергамот и просто заимствал рецептата. Каква е истината историята мълчи, но е факт, че днес „Ърл Грей”, е най-популярния чай в над 90 страни по света.
 
Какво всъщност представлява „Ърл Грей”? Това е черен чай, към който е прибавен бергамот, който му придава специфичен аромат и вкус, което го отличава от всички останали чайове. „Ърл Грей”се пие без захар и мляко, за да се усети вкуса и аромата най-добре.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*