Home / Любопитно / Терапия / Тибетски поглаждания – как да подобрим тонуса си (10 лесни упражнения)

Тибетски поглаждания – как да подобрим тонуса си (10 лесни упражнения)

Как да подобрим тонуса и здравословното си състояние с 10-те тибетски поглаждания

Тибетските медици познават свойствата на повече от 3 хиляди растения, различни минерали, живoтински суровини и лечебния ефект от съчетанието на тези средства в различни дози.

Основа на тибетската медицина е фитотерапията, т. е. използването на лекарствени треви.

Освен това тибетските медици се славят с умението си да поставят правилна диагноза.

Определят диагнозата по пулса на болния.

Пулсът се изследва в областта на китката с шест пръста на двете ръце, при което всеки пръст дава информация за състоянието на някой орган – бели дробове, черен дроб, бъбреци.

Тибетската медицина е известна не само със своята фитотерапия, но и с гимнастиката си за всички.

Тя представлява комплекс от физически упражнения, който не отнема много време и дава бодър заряд за целия ден.

Състои се от 10 упражнения:

1. След като се събудите, легнете на гръб и правете масаж със свити длани: големите палци – зад ушите, а дланите да се движат отгоре надолу 30 пъти така, че показалците да опират ушните миди.

тибетски поглаждания

10-те тибетски поглаждания

Хубаво е да започнете първо с това от всичките 10-те тибетски поглаждания. Нужно е пълно съсредоточаване. Очите са затворени.

Масажът предпазва от появата на бръчки, повишава циркулацията на кръвта в областта на слепоочието, подобрява и укрепва зъбите и зрението.

2. Дясната длан поставете върху челото, лявата ръка върху нея и движете отдясно наляво по челото.

Направете това упражнение около 20 пъти така, че кутретата ви да се движат над веждите. Упражнението повишава циркулацията на кръвта и премахва главоболието.

3. Със задната страна на палците си масажирайте очните ябълки 15 пъти. Това ще ви предпази от заболявания на очите, ще подобри зрението ви, и ще окаже благотворно влияние върху нервната ви система.

4. С длани масажирайте щитовидната жлеза отгоре надолу, като я „прегръщате“ 30 пъти. Това упражнение ще регулира обменните процеси и ще помогне за работата на вътрешните органи.

5. Започнете лек масаж на корема. Поставете двете си длани една върху друга и правете по корема си леки кръгови движения по часовниковата стрелка 30 пъти.

Докато масажирането коремът ви трябва да се мести нагоре-надолу, което се постига като завъртате дланите си.

Упражнението спомага за подобряване на циркулацията на кръвта, масажира вътрешните органи и спомага за усвояването на храната.

6. Легнете на гръб, силно прибирайте и излъчвайте корема 20 пъти. Товa упражнение можете да правите и през деня.

То действа благоприятно на работата на стомаха, червата, бъбреците и черния дроб. Масажът премахва застоя на кръвта и жлъчката. Премахва мазнините в областта на корема.

7. Легнете на гръб. Свийте краката си в коленете и ги придърпвайте към гърдите си така, че да се масажират всички вътрешни органи (30 пъти – по 15 за всеки крак) съветва 7-мото от 10-те тибетски поглаждания.

8. Станете от леглото. Седнете, като поставите краката на пода. Левия крак поставете върху десния крак.

С дланта на дясната ръка започнете да масажирате вдлъбнатината на лявото ходило 20 пъти, след това другата.

По този начин се лекува ревматизъм, подагра, регулира се работата на сърцето.

9. Като продължавате да седите, преплетете пръстите на ръцете си, поставете ги на тила и го масажирайте 20 пъти в двете посоки.

10. Поставете дланите на ушите, плътно ги притиснете с палците на ръцете и лекичко потупвайте по тила си около 25 – 30 пъти. Това упражнение възбужда и активира кората на главния мозък, предпазва от глухота и лекува главоболието.

След такава сутрешна гимнастика се препоръчва да изпиете чаша преварена вода, която е престояла една нощ с една лъжичка мед.
https://www.youtube.com/watch?v=TJElLrpBetc

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*