Home / Хранене / Вегетарианство / Практични съвети: Как да се храним правилно, ако сме вегетарианци?

Практични съвети: Как да се храним правилно, ако сме вегетарианци?

Вегетарианството е начин на живот

За да се храните пълноценно при режим без консумиране на месо, е добре да познавате предимствата на различните видовете продукти, как да ги съчетавате и да се стараете да консумирате винаги висококачествени храни с голямо разнообразие.

Доброто планиране на седмичното меню ще ви помогне да добавите нови идеи и вкуснотии към трапезата си.

Ще се насладите на добре балансирана и пълноценна храна. Рецептите за вегетарианско меню са много разнообразни.

От безмесни сандвичи и бургери и ястия със соя, до изкушаваща супа от леща и неустоима салата от нахут. Щом веднъж откриете тайните на здравословното готвене за вегетарианска диета ще се потопите в нов свят от вкусове и ще прeоткриете удоволствието от храната.

Съществуват няколко вида вегетарианство. В единия режим, се консумират риба и морски дарове, както и млечни продукти. Не се включват в менюто месо и месни продукти (червени и бели меса).

Голяма част от вегетарианците не консумират риба и никакво месо, но включват в менюто си млечни продукти, масло и яйца.

Веганите са най-стриктната форма. Те не консумират никакъв тип продукти от животински произход.

Как да се храним правилно, ако сме вегетарианци

Как да се храним правилно, ако сме вегетарианци

Изборът на балансирана диета силно зависи от това какъв тип режим на вегетарианство спазвате.

Веганството например изисква специален подбор от храни, които да осигурят в организма ви веществата, които обикновено си набавяме от месото, като витамин В12, протеини, омега-3 мастни киселини, желязо и т.н.

Балансираният хранителен режим може да се прилага при всеки, от деца, които не обичат месо, до бременни жени и възрастни хора.

Това, което трябва да помните е да съчетавате добре видовете храни, за да консумирате всички жизненоважни вещества за функционирането и развитието на организма.

При бременност и кърмене задължително се консултирайте с лекар преди да преминете на безмесна диета.

При необходимост, приемайте допълнителни витамини и хранителни добавки, за да е сигурно, че плодът ще се развива добре, а вие сте в перфектна кондиция, заредени с енергия. Вегетарианците във възраст над 50 години е добре да се посъветват с лекар за допълнителен прием на калций, витамин D и В12.

Пълноценното хранене при безмесен режим има много положителни качества за здравето на човек. Доказано е, че намалява рисковете от:
диабет тип 2
заболявания на сърдечносъдовата система
наднормено тегло
високо кръвно налягане
висок холестерол
рак

Най-основните храни, които задължително трябва да присъстват в менюто ви ежедневно са:

1. Протеини – те са важни за мускулите, червените кръвни телца и кръвообращението. Консумирайте повече варива, соя, сурови ядки, семена, яйца и пълнозърнести храни.
2. Цинк – подобрява имунната система и се бори с инфекциите в тялото – добавете в диетата си варива, ядки, семена, листни подправки и пълнозърнести храни.
3. Желязо – спомага за пренасяне на кислорода в организма. Практикуващите вегетарианство имат нужда от двойно повече количество желязо. Консумирайте варива, плодове, пълнозърнести храни, тъмнозелени листни зеленчуци, стафиди.
4. Омега-3 мастни киселини – поддържа здравето на сърцето, мозъка и очите. Консумирайте риба, морски дарове, соя, портокалов сок, ленено семе, ядки и авокадо.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*