Home / Хранене / Дарове от природата / Как да сготвим здравословни картофи?

Как да сготвим здравословни картофи?

Всеки знае как се приготвят картофи, но знаете ли, как се приготвят правилно здравословни картофи?

Полезни ли са картофите? Днес изглежда, че всеки има собствено мнение по този въпрос.

Причината за противоречивите гледни точки се дължи на разнообразният състав на зеленчука – съдържа изобилие от въглехидрати, а в кората му се намира разнообразие от полезни вещества, витамини и минерали.

Съществуват много видове картофи. Повечето от тях са полезни и могат да участват в здравословното меню. Те са богати на имунно-поддържащия витамин С.

В един среден на размер картоф (150 грама) се съдържат около 25мг от витамина (когато се консумира с обелките). Други полезни вещества са витамин В, фолат и минерали, като калий, магнезий и желязо.

Как да сготвим здравословни картофи

Как да сготвим здравословни картофи

Всъщност картофите надминават бананите по съдържание на калий. Съдържат фибри, които подобряват храносмилането и функцията на червата.

Защо този вкусен и полезен зеленчук често е заклеймяван като вреден?

Причината не е в самите картофи, а в начина на приготвянето им. Например, повечето хора белят зеленчуците преди да ги приготвят, след това ги варят и добавят подправки на вкус, като сол, масло, сметана, мляко и т.н.

Друг популярен начин на приготвянето им е печене със сирене, сметана и месо, добавя се сол, майонеза и почти всичко, за което се сетите. Те са доста вкусна храна и се съчетават перфектно с различни продукти.

Така сготвените зеленчуци обаче:

1. Ви лишават от полезните вещества, които се съдържат в кората.

2. Добавянето на някои неполезни продукти, като големи количества сол, калорични храни като масло и сметана, не се отразяват добре на здравето ви.

Подобреният вкус на така приготвените зеленчуци разбужда апетита ви и ви подтиква да консумирате повече от препоръчителното.

С всички добавени продукти, едно на пръв поглед леко и лесно сготвено ястие с картофи се превръща в калорийна бомба, с твърде много въглехидрати, сол и мазнини.

Този зеленчук, дар на природата е вкусен и когато се приготвя по здравословни начини, стига да знаете някои малки хитрини:

1.Гответе зеленчуците с обелките – за целта внимателно и старателно измийте всеки картоф поотделно на течаща вода.

2.Не ги пържете – ако искате да сготвите зеленчуците с топлинна обработка, вместо пържене, изберете по-здравословното задушаване на водна баня. Варете или печете продуктите без мазнина.

3.За да ги овкусите използвайте минимални количества сол и наблегнете на полезните подправки. Научете се да съчетавате различни аромати и екзотични подправки и не се колебайте да изпробвате нови рецепти и вкусове.

4.Съчетавайте ги с други продукти за здравословно хранене – научете се как да комбинирате картофите с останалите видове храни за най-пълноценно усвояване и храносмилане.

Например, ако консумирате този тип зеленчуци с месо, често ще усещате тежест в стомаха поради различния начин, по който тялото усвоява продуктите. Ако обаче ги съчетаете със зелени листни зеленчуци и пълнозърнести храни, организмът ви ще се възползва от всички предимства на картофите.

5.Поради високото съдържание на въглехидрати, постарайте се да ги консумирате по-рано през деня, преди тренировка, ако спортувате или ви предстои тежко натоварване.

Един коментар

  1. Интересна информация. Обичам картофи, но най-много ги обичам много като количество с настъргано сирене и обилно количество бира. 🙂

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*