Home / Любопитно / Терапия / Смехотерапията лекува чрез смях и приятни емоции

Смехотерапията лекува чрез смях и приятни емоции

Чували ли сте израза:”Смехът е здраве”? Е, трябва да ви кажем, че смехът наистина може да ви помогне не само да се чувствате по – здрави, но и да ви освободи от натрупания стрес и да ви помогне да се справите с депресията.
Смехотерапията всъщност е терапевтичен метод, който се прилага по света още от 70 – те години на миналия век. Много популярен и широко прилаган е в останалите Европейски страни, Русия и САЩ, но в България навлиза едва през последните няколко години и все още няма много последователи.

Смейте се Смехотерапията като терапевтичен метод не е само шеги и закачки. Задачата на терапевта е да помогне на своите пациенти да открият сами инструментите, които да предизвикат здравословен смях.

Има редица научни изследвания, които са доказали, че смеха има изключителен лечебен ефект както върху физическото, така и върху психическото състояние на хората.
Когато се смеем, ние увеличаваме съдържанието на адреналин в кръвта си, в мозъка ни се отделят ендорфини ( хормони на щастието) и започваме да се чувстваме щастливи и защитени.
Хората, които се смеят по – често и от сърце са по – здрави и по – щастливи. Когато се смеем, ние задействаме над 80 групи мускули. Ако не вярвате пробвайте – в мига, в който се засмеете ще задвижите мускулите на гръдния кош и рамената, ще раздвижите диафрагмата, шийните прешлени, ще разтегнете лицевите мускули. Благодарение на смехотерапията можете да се избавите от главоболието, да понижите нивото на холестерина си и да подобрите кръвоснабдяването на органите си.
Положителният ефект от смеха не спира до тук. Доказано е, че смехотерапията не само стимулира и укрепва имунната и нервната системи, успокоява болката, подобрява настроението, но и ни помага да възприемем много по – лесно голямо количество информация.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*