Home / Йога / Пози / Поза „Рало“ в йога – Halasana

Поза „Рало“ в йога – Halasana

Преди да започнете да правите поза “Рало“ е важно да се консултирате с вашия инструктор по йога, ако имате здравословен проблем с гръбначния стълб или болки в кръста, тъй като позата предполага извиване на гръбнака.

Поза “Рало“ – Halasana е единствената поза, която е получила името си не от животно /както всички останали асани/, а от инструмент. Хала означава рало от санскрит.
Позата е една от основните в групата асани навеждащи тялото напред. Има въздействие върху гръбначния стълб, като увеличава неговата гъвкавост и здравина. Другата полза от поза “Рало“ е засилването на коремната преса. Тази поза има изключително освежаващо действие върху организъма, поради обърнатото положение тя подобрява оросяването на мозъка. Освен това, подобрява състоянието на кожата на лицето. Поза “Рало“ е изключителна в борбата с хемороидите, констипацията и излишните килограми.
 
Как се прави поза “Рало“ – Halasana?
   Легнете по гръб и спокойно поставете ръцете си от страни по дължина на тялото, с дланите към пода.
     Повдигнете краката във въздуха, като дишате леко, а с дланите се опирате на пода. Краката трябва да застанат във вертикална позиция във въздуха, след което трябва да се направят няколко леки вдишвания и да се усети, как напрежението в гърлото, а след това в раменете и гърдите постепенно изчезва.
   С последното вдишване и издишване, трябва да прехвърлите краката си над главата, така че коленете да сочат челото ви, а пръстите на краката да опират в земята, за да държите опора и баланс. През цялото време ръцете остават изпънати с дланите на долу към пода. Останете в тази поза около 60 секунди.
    За да се излезе от позата е необходимо да направите няколко вдишвания и издишвания, след което бавно да свиете краката си в коленете и отново да ги върнете в изходната позиция, като останете да лежите на пода около 60 секунди в отпуснато състояние.    
   Препоръка: В случай че, изпитвате известно затруднение в осъществяването на това движение е хубаво първо да опитате да го направите до стена, за да можете да подпрете стъпалата на нея, а не на пода, както изисква позата “Рало“. По този начин, краката ще са под ъгъл около 90 градуса с тялото, което ще ви даде възможност да свикнете и да навлезете постепенно в движението на поза “Рало“. Благодарение на тези първоначални движения, ще имате възможност да изпълнявате поза “Рало“ – Halasana без напрежение, мускулна треска и физическо неудобство. Държим да подчертаем, че именно с поза “Рало“ се приключва йога сесията.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*