Home / Йога / Пози / Йога пози за начинаещи

Йога пози за начинаещи

Убедени сте, че от йога тренировките има полза, но все още не сте си намерили подходящата школа и учител, с които часовете ще са удоволствие. Докато ги търсите, ви предлагаме да започнете с някои лесни асани у дома. Изпробвайте четири йога пози за начинаещи.

Пози в йогата за начинаещитеПланинска поза
Застанете прави, разпределете тежестта на тялото си равномерно, отпуснете рамената. Поемете дълбоко дъх и вдигнете ръце над главата си, като поставите дланите една срещу друга. Насочете пръстите си нагоре, сякаш се опитвате да докоснете небето.
 
Войн
Застанете в разкрачен стоеж. Прегънете десния си крак на 90 градуса, а левия изпънете леко. Притиснете ръце към бедрата си, отпуснете раменете си, а след това вдигнете ръце настрани с дланите надолу. Останете в тази поза 1 минута. След това сменете краката и повторете.
 
Поза на дърво
Застанете с ръце в страни. Пренесете тежестта върху левия крак и започнете да повдигате десния, като плъзгате стъпалото му по вътрешната страна на лявото бедро.
След това изнесете ръцете пред тялото си със сключени длани. Вдишвайки, разделете длани и изпънете ръцете си нагоре. Останете в тази поза в продължение на 30 секунди. Пренесете тежестта върху десния крак и повторете упражнението.
 
Поза мост
Легнете на пода със свити колена, директно върху петите си. Поставете ръце настрани с дланите надолу. Издишайте, след това притиснете стъпала към пода и повдигнете бедрата. Целта е те да станат успоредни на пода, а гърдите ви на брадичката, и да се задържите в тази поза в продължение на 1 минута.
На теория тези асани изглеждат доста лесни. На практика е много вероятно да ви затруднят. Не се отказвайте. Едно от нещата, на които ви учи редовното практикуване на йога е, че трябва да преодолявате неуспеха и да упорствате, докато постигнете победа.
И междувременно, не забравяйте, че във всички асани, освен с тяло, трябва да участвате и с ума и сърцето си. Само така ще постигнете наистина забележителни резултати и ще извлечете максимална полза от своите йога занимания.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*