Home / Психология / 10 съвета за по-спокоен, хармоничен и щастлив живот

10 съвета за по-спокоен, хармоничен и щастлив живот

Ето как да отключим повече мигове на щастие!

Вечно забързани, често пришпорваме нещата и подценяваме важни детайли. Но трябва да се научим повече да ценим моментите, които безвъзвратно отминават, за да бъдем наистина щастливи.

Гледаме телевизия, докато се храним, телефони­раме от мобилния телефон, докато караме колата, готвим и в същото време притичваме до съседната стая, за да наглеждаме децата си, докато играят или да по­магаме, докато учат. За да пестим време, правим по няколко неща едновремен­но, и в резултат утежняваме живота си.

Постоянното препускане, ше­метният ритъм нерядко ни навли­чат болести: язва, храносмилателни смущения, главобо­лие. Ето защо нека спрем за минутка! Все пак колкото и да ни е ценно времето и да не бива да го прахосваме,тряб­ва да се научим да живеем по-кротко. Така ще постигнем спокойствие. И ще бъдем по-ефектив­ни. Ако искаме да бъдем щастливи, ето няколко съвета как да го постигнем.

1. Отглеждайте растения и зеленчуци

Научете се да живеете в ри­тъма на сезоните, като от­глеждате сезонни зеленчуци или благоуханни насаждения. Имате градина или балкон.

Всички растения са позволени. На балкона засадете дафи­нов лист, мащерка, розмарин, които после изсушете и използвайте.

2. Съзерцавайте листата на дърветата

Контактът с природата успо­коява. Идете в парка или отворете прозореца и наблюдавайте клоните и най-вече листата на дърветата. Опитайте се да си представите вятъра, кой­то ги движи. Слушай­те шума им.

3. Ухажвайте партньора

От доста време сте заедно и смятате, че не е необходи­мо постоянно да съблазнява­те човека, когото обичате? Грешите. За да поддържате пламъка на чувствата жив, атмосферата трябва да предразполага към любов, както и всеки ден отново и отново да печелите сърцето на любимия. Затова

щастлив живот

Как да бъдем по-щастливи?

изненадвайте го понякога. Например, поканете го навън след работа да изпиете по чаша вино. Изпратете му sms, в който му признавате, че ви липсва. Купете билети за мач, ако той обича футбол. Постоянно му показвайте, че държите на него

4. Нека решения­та отлежат 24 часа

Предстои ви да вземете решение – да теглите кре­дит, да смените работата си, да купите кола на лизинг… Не бързайте! Размислете добре. Следвайте старата мъдрост: „Утрото е по-мъдро от вечер­та“. Ако на следващия ден апар­таментът все още ви харесва, ако все още желаете поста, към който се стремите, ако колата или роклята, които сте си харесали, продължават да ви се нравят, тогава смело напред! На прав път сте.

5. Отворете книга наслука

Възползвайте се от това безценно съкровище – кни­гите. Изберете една и я от­ворете, на която страница ви падне. Прочетете случаен пасаж, на който погледът ви се спре. Представете си сцената. Оставете се да ви завладеят емоциите.

6. Засадете дърво за вашите деца

Някои хора отбелязват раж­дането на дете със засаждане на дръвче. Идеята е чудесна. Важното е да изберете сорта, който ще ви носи най-пълно удовлетворение. Ако засадите дъб, няма да доживеете сто­
летието му, но пък вашите внуци и правнуци ще му се наслаждават. Колкото до бора, той ще израсте доста по-бързо. Така че вие открийте подходящото дръвче и място, където да го засадите.

7. Наредете снимките си в албум

От години ги трупате в чекмеджето или в кутия, но те разказват историята на вашия живот: запечатали са мигове на щастие, срещи, детството ви, както и това на вашите деца, успе­хите, любовните
вълнения, семейните праз­ници, местата, където сте били. Всичко е събрано тук, върху тези късчета хартия. Дайте си сметка, че време­то лети и ги класирайте по теми. Съберете ги в албум и посягайте към тях по-често.

8. Гледайте телевизията по друг начин

Средно българинът за шейсет години живот прекарва 131 400 часа пред телевизора. Не си прахосвайте времето, като гледате пре­давания, които не ви харесват. Недейте да търпите програми, които не ви допадат. Станете активен зрител. Отговорете си на въпроса какво ще ви донесе любимото ви предаване, с какво точно ще ви обогати. Не гледайте емисии, които ви натоварват.

9. Премислете преди да говорите

„Обърнете езика си седем пъти преди да кажете нещо.“ Така гласи една стара мъдрост. И в нея има много истина. Понякога прибързвате с думите си и после съжалявате.

10. Нека ястията ви бъдат произведения на изкуството

Не щадете време да приготвяте красиви яс­тия. Когато предлагате мелба, нека тя бъде шедьовър. Поднасяйте храната в цветни чинии: червени, оранжеви, сини. Месото ще изглежда по-апетитно, ако е обградено с корона от салата. Като декорирате чинията, ще се научите повече да цените храната, да ядете по-бавно и да разнообразявате менюто си.

Източник:Жypнал

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*