Home / Хранене / Диети / За или против драстичните диети

За или против драстичните диети

Две седмици преди да заминете на море се поглеждате в огледалото, изпадате в ужас и минавате на драстична диета. Познато ли ви е? Може би вие сте се подложили на това изпитание по друг повод, но все едно, помните дългите и мъчителни дни, в които мислите само за храна. Всъщност това е най-малкият проблем. Драстичните диети са опасни за физическото и психическото ви здраве и не е добра идея да ги прилагате често.
Да внимаваме с драстичните диети„За” драстичните диети
Да, няма нищо лошо във важни за вас моменти да се чувствате красиви, елегантни и във форма. Какво като ще изтърпите няколко седмици глад. Самочувствието и излъчването, което имате след това си заслужават мъчението.
 
„Против” драстичните диети
 
Разстройвате изцяло режима си на хранене и тялото ви се чуди какво става и как да реагира.
Приемът на хранителни вещества силно намалява. Организмът ви отслабва и ставате лесна мишена за всякакви вируси и бацили.
Все по-често се чувствате уморени и апатични. Работата не ви спори. Забавленията още по-малко. В главата ви има една-едничка мисъл – храна!
 
След като диетата приключи, макар и бавно, се връщате към обичайни си режим на хранене, което отново е стрес за организма ви. Може би понякога наистина се налага да прибегнете до сериозни мерки, за да възвърнете формата си, но е добре това да става постепенно, за дълъг период от време. Комбинацията между спорт и меню, в което присъстват най-вече риба, месо, мелчни продукти, плодове и зеленчуци и по-малко хляб, тестени изделия и сладкиши е много по-печеливша. Не стресирате организма си. Запазвате доброто си психическо състояние и имате достатъчно сила да се справите с предизвикателствата на ежедневието. Освен това сте постоянно във форма.
Наистина е необходимо да се подложите на жестока диета? Ако става въпрос за единичен случай, а не за постоянна практика, консултирайте с диетолог преди да започнете. И задължително след това се опитайте да запазите килограмите, които сте постигнали с нов режим и меню на хранене и спорт.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*