Home / Любопитно / Коктейли / 6 нестандартни приложения на водката, освен в коктейли

6 нестандартни приложения на водката, освен в коктейли

Водката е класическа и любима алкохолна напитка на хората още от средните векове.

Вкусът и действието на водката, както и успешното й комбиниране с различни други вкусове и напитки я поставят в челните позиции на най-популярните алкохолни напитки в света.

Водка в коктейли или в чист вид се консумира в много страни по света. Но това не е единственото приложение на тази класическа алкохолна напитка. От векове, водката се използвала като лекарство.

Хората вярвали, че лекува почти всичко. Дали наистина водката е помагала на различни заболявания в миналото или е била „набеждавана” за лек, за да се добави още едно извинение за консумирането й, остава загадка. Вярно е обаче, че водката има повече от едно качества и приложения.

Предимствата на водката са, че е широко достъпна и не токсична, в сравнение с продуктите, изобилстващи от химикали и вредни вещества около нас. За какво друго може да се използва водката, освен в коктейли?

За облекчаване на опарване от коприва или медузи

Лятото е време за преживявания на открито и приключения. Колкото повече, толкова по-добре. За съжаление обаче, най-прекрасните места сред природата, освен красота, могат да ви причинят и дискомфорт, като ужилване от насекомо или опарване от коприва.

Водката е доказано средство за моментално облекчаване на болката и успокояване на кожата. Затова, ако планирате пикник, вземете малко водка с вас. Може да ви послужи, дори ако не сте планирали да я консумирате.

Имайте в предвид, че най-ефикасна е почти 100% чиста водка за третиране на кожата. Тези от вас, които задължително прекарват част от лятото на морето – не пропускайте да носите малко водка със себе си, когато сте на плажа. Тя ще ви послужи перфектно в случай на опарване от медуза.

Освежава дрехите

Водката успешно се използва за унищожаване на бактериите причиняващи миризма.

Ако нямате време да изперете любимата си дреха, а искате да я носите, просто я полейте с водка и я оставете да съхне на проветриво място. Водката не оставя никаква миризма, след като изсъхне.

Задължително изпробвайте капка водка върху материята, за да сте сигурни, че дрехата няма да се повреди. Не всички материи реагират добре на водка.

Помага срещу зъбобол

Страдате ли от зъбобол? Отидете на зъболекар колкото се може по-бързо. Ако се налага по някаква причина да изчакате няколко часа или дори дни преди да посетите специалист, използвайте водка за изплакване на устата, за да облекчите болката.

Тя действа успокояващо като намалява чувствителността на венците. Не забравяйте, че не е нужно да пиете водката, просто я задръжте в устата на болното място, колкото можете по-дълго.

Грижи се за по-лъскава коса

Водката е вашият ключ към прекрасно изглеждаща коса с удивителен блясък. Изпробвайте следната хитрина – добавете една малка чашка водка в шампоана си. Ще забележите ефекта още след първото измиване.

Премахва плесен

Едно от най-практичните приложения на водката, освен в чашка на трапезата, е да чисти плесен.

Всички сме се сблъсквали с ужасния мухъл, който се появява често и не само загрозява стените и мебелите, но и вреди на здравето на човек, като възбужда алергии. Използвайте водка, за да премахнете плесента.

Напръскайте обилно с водка мястото с мухъл и изчакайте около 15 мин. След това изчеткайте мръсотията с четка (например със стара четка за зъби). Водката е един от най-безвредните начини за отстраняване на мухъл и освежаване на въздуха.

В домакинството – за чистене на банята и удължаване на живота на цветя във ваза

Допълнителни приложения на водката в домакинството са още – чистене на мивки и душове в банята. Изпробвайте водката, вместо препарата, с който обикновено чистите хромираните, стъклените и порцелановите части в банята.

Полейте водка върху мека кърпа и почистете. Ефектът ще е впечатляващ, а способностите на водката да дезинфекцира и да се бори с плесента ще ви осигурят истински чиста баня.

Друга хитринка, която може да използвате в домакинството с водка е да удължите живота на цветята във вазата.

Няколко капки водка във водата във вазата и една лъжичка захар ще ви осигури повече време с красотата на цветята. Сменяйте водата всеки ден и добавяйте така указаната смес.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*