Home / За жената / Заболявания / Болки в гърдите – какво може да ги причини и как да се преглеждаме сами

Болки в гърдите – какво може да ги причини и как да се преглеждаме сами

За рака на гърдата се говори все повече. Лекарите непрекъснато повтарят, че ранното диагностициране на болестта увеличава неимоверно шансовете за пълното й излекуване. За целта е необходимо да ходите редовно на профилактични прегледи и да се самопреглеждате в къщи. Това, че имате болки в гърдите не означава, че сте болни от рак. Не се паникьосвайте ненужно.

Болката в гърдите - да внимаваме ли?Предменструалните болки в гърдите – и в двете или само в едната – са нещо обичайно за момичета в пубертета.
 
Други, често срещани причини за болки в гърдите са:
 
  • бременност и кърмене;
  • фиброкистична болест;
  • инфекция на гърдата;
  • херпес зостер (в тези случаи болката е придружена от локално зачервяване);
  • естрогенова терапия;
  • прием на някои видове лекарства.
 
Самопреглеждайте се редовно след като излезете от банята или когато си легнете, независимо дали се оплаквате от болки в гърдите или не. Следете за уплътнения и възелчета и ако откриете подобни промени, непременно отидете на мамолог. Бъдете спокойни, тези изменения в тъканите на гърдата не означават, че имате рак.
Те са характерни и за хормонални промени и фиброкистична болест. В тези случаи болка в гърдите се появява една седмица преди месечния цикъл и утихва след като той свърши. Може да се усеща в двете гърди или само в едната.
 
Как да се самопрегледам?
Разгледайте гърдите си за промени във външния вид. След това вдигнете едната си ръка над главата и опипайте внимателно, с леки, въртеливи движения, без да натискате, зоната от мишницата до основата на гърдата. Направете същото и с другата гърда. Ако усетите промяна в структурата на тъканта, не се паникьосвайте.
В случай, че месечният ви цикъл наближава, изчакайте да свърши преди да отидете на лекар. Често в този период уплътненията и възелчетата се увеличават, а след това отново се връщат в първоначалния си размер.
Самопреглеждайте се редовно и всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*