Home / За жената / Заболявания / Кои билки помагат при остеопороза?

Кои билки помагат при остеопороза?

Остеопорозата е дегенеративно заболяване, което се характеризира с изтъняване на костната тъкан и плътност. При жените след менопауза рискът от това заболяване се повишава многократно. Затова и специалистите препоръчват да приемате превантивно билки, които съдържат високи нива на минерали. Те могат да предотвратят развитието на болестта или да облекчат симптомите й.

Препоръчваме ви да се консултирате с лекар и специалист хомеопат преди да приемате, която и да било от изброените по-долу билки.
 
Билки, които помагат при остеопорозаХвощ
Хвощ е билка, чиито лечебни свойства са използвани още древните гръцки и римляните. Билката съдържа силиций, който укрепва костите. Препоръчваната доза е 300 мг, три пъти на ден. 2 – 3 чаени лъжички хвощ се варят от 10 до 15 минути. Отварата се пие три пъти дневно.
 
Люцерна
Люцерната е растение с дълги корени, които поглъщат минерали от богатата почва, дълбоко под повърхността. То съдържа още витамини и фитохимикали, които имат ефективно действие при лечение на остеопороза. Фосфор, калций, магнезий, витамин D, фитоестрогени – последните са изключително полезни за жените по време на менопаузата и успяват да балансират загубата на естроген през този период. (Намаляването на този хормон допринася за загуба на костна тъкан.) Рецептата е проста – приготвяте чай от люцерна (оставяте да ври около 10 – 15 минути) и пиете от него два пъти на ден.
 
Глухарче
Листата на глухарчето са богат източник на калций и магнезий, както и други витамини и минерали. От тях можете да приготвите салата или чай. Най-често използваната рецепта с превантивно действие против остеопороза е: взимате от 3 до 5 гр изсушен корен от глухарче и го варите от 10 до 15 минути. След това пиете от този чай три пъти дневно.
Не чакайте определена възраст, за да започнете да се грижите за здравето си. Старайте се в менюто ви винаги да има достатъчно храни, богати на калций. Когато наближи възрастта на менопаузата, посъветвайте се с лекаря си как да преминете през този период с възможно най-малко рискове за здравето. Добавки, промяна в менюто, медикаменти – нека той ви предложи превантивни мерки, които можете да прилагате. Тогава остеопорозата и много от другите болести, които се смята, че идват с възрастта, просто няма да ви засегнат.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*