Home / За жената / Заболявания / Остеопороза – как да предотвратим риска от заболяването?

Остеопороза – как да предотвратим риска от заболяването?

Заболяване, което се характеризира с изтъняване на костите и намаляване на тяхната костна и минерална плътност се нарича остеопороза. Тази болест се среща особено често при жени, които са в период на менопауза. По време на остеопороза, количеството на протеини в костите се променя и това води до множество фрактури и травми, дори и при най-лек удар.

 
Калций и фосфат са двата основни минерала, които са отговорни за формирането на костите. В ранните години от развитието на организма, той използва тези минерали за производство на костна маса. Ето защо, ако в този период тялото е лишено от калций, това оказва влияние на костите и костните тъкани. 
 
Как да се предпазим от заболяването остеопороза?Обикновено загубата на костна плътност става постепенно през годините. Хората могат да получат множество фрактури, преди да разберат, че страдат от остеопороза. Водещите причини за остеопороза са спад в производството на естроген при жени по време на менопауза и спад на тестостерон при мъжете. С най-голям риск от развитие на болестта са жени на възраст над 50 години и мъже на възраст над 70 години.
 
Някои други причини за остепороза, включват:
 
– Хроничен ревматоиден артрит;
– Бъбречни заболявания;
– Хранителни смущения;
– Прием на кортикостероидни лекрства в продължение на дълъг период от време;
– Хиперпаратиреоидизъм;
– Дефицит на витамин D;
– Фамилна анамнеза за остеопороза;
 
Рисковите фактори свързани с остеопороза могат да бъдат намалени с промяна в начина на живот и използването на медикаменти. Промяната в начина на живот включва: здравословна диета, физически упражнения и предотвратяване на падания. Лечението с медикаменти включва: прием на калций, витамин D, биофосфонати и други.
 
За превенция на остеопороза е препоръчително да се консумира здравословна храна, която да ви дава допълнителни количества калций. Това са зеленчуци като спанак, броколи, ряпа и др. Консумация на бадеми и други ядки ще набави необходимото количество от хранителни вещества за вашия организъм. Препоръчително е да се излагате на слънчева светлина сутрин за около 10-15 минути всеки ден. Това спомага за поддържане на количеството на витамин D в организма.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*