Home / Хранене / Хранителни добавки / Минерали – едни от най-важните хранителни добавки

Минерали – едни от най-важните хранителни добавки

Наличието на достатъчно количество минерали в организма е от изключително значение за човешкото здраве. Обикновено те се набавят чрез храната, но ако диетата ви не е пълноценна и лекарят ви установи недостиг на някой от минералите, ще ви препоръча да взимате хранителни добавки. Предлагаме ви да се запознаете с ползите и въздействията на някои от най-важните за организма минерали.

Бор – ако ядете достатъчно яйчен жълтък и редовно пиете мляко, този минерал никога няма да ви липсва. Важен е за здравето на костите и мозъчните функции. Помага да се забавят процесите на стареене, болките в мускулите и според някои специалисти, помага за борбата с болестта на Алцхаймер.

Минералите - безценните хранителни добавкиКалций – набавяте си го с редовната консумация на млечни продукти. Калцият е важен за здравето на зъбите и костите. Недостигът му повишава риска от остеопороза и артрит. Лекарите предписват допълнително калций на бременните жени и дамите в менопауза.

Мед – дневното количество, достатъчно за един възрастен човек е 0,9 милиграма. Медът подпомага мозъчната функция, грижи се за наличието на достатъчно хемоглобин в кръвта и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Йод – съдържа се в мазните риби. Намалява риска от гуша и фиброкистозна болест на гърдата. Полезен е за кожата и косата.

Желязо – този минерал се съдържа в копривата, лапада, спанака и червеното месо. За бременните жени е особено важно да приемат достатъчни количества от него. Той засилва имунитета и намалява риска от депресии.

Магнезий – похапването на зелени листни зеленчуци и ядки ще ви снабди с достатъчно количество от този минерал. Той е особено полезен за хора с високо кръвно налягане, намалява риска от инфаркт, и се препорчва да се следят нивата му при астматиците.

Манган – съдържа се в големи количества в плодовете и зеленчуците, най-вече овес, ягоди, тикви, боб, ряпа, ананас. Той има благотворно влияние върху репродуктивните функции, стимулира обмяната на веществата, намалява умората, стреса и риска от остеопороза.

Фосфор – ако в менюто ви присъстват черен дроб, мазни риби и млечни продукти, няма защо да се притеснявате. Този минерал е важен за здравето на костите, половата система и бързата мозъчна функция.

Калий – брюкселско зеле, патладжани, магданоз, краставици, авокадо, банани – във всички има големи количества от него. Той предотвратява мускулни нарушения и намалява риска от артрит и бъбречни заболявания.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*