Home / За жената / Интимно / Мъжката менопауза – има ли я или я няма?

Мъжката менопауза – има ли я или я няма?

Всъщност, наистина съществува мъжка менопауза, която се нарича още андропауза или късен хипогонадизъм. В действителност, мъжете не могат да имат менопауза, тъй като буквално преведен терминът „менопауза” означава спиране на месечния цикъл, който мъжете нямат.
При тях обаче се наблюдават различни симптоми, които доста приличат на симптомите, които се наблюдават при женската менопауза като: умора, депресия, нервност, нарушения на съня, импотентност, раздразнителност, липса на концентрация, чувство на безполезност и други.

Мъжката менопауза - има ли я или не?Мъжката менопауза е позната и под името криза на средната възраст и това като че ли е най-точното определение. Според редица учени менопаузата при мъжете се дължи най-вече на психологически причини. Обикновено след четиридесетата си година мъжете внезапно осъзнават, че младостта си отива, че са се появили бели коси, бръчки по лицата и че фигурата им не е като едно време. От професионална гледна точка те осъзнават, че са достигнали своя личен праг на професионални успехи, а като прибавим и това, че това е и периода, в който децата са пораснали и поели по своя път, голяма част от мъжете се чувстват безполезни и „стари”.
Разбира се, не бива да подценяваме и хормоналните изменения, които настъпват при мъжа след тази възраст, а именно спада на нивата на тестостерона, което се дължи на намалената способност на тестисите да го произвеждат в количествата, в които са го произвеждали до сега.
Менопаузата или андропаузата при мъжа също като жената не бива да се приема като болест, а като естествен процес на стареенето. Ако бъдат взети навременни мерки, този период при мъжете минава много по-лесно и безпроблемно. Нужно се да се посети лекар специалист, който да назначи хормонална терапия, която да увеличи нивата на тестостерона.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*