Home / За жената / Интимно / Лесни съвети за облекчаване на силния и болезнен месечен цикъл

Лесни съвети за облекчаване на силния и болезнен месечен цикъл

Страдате ли от болезнена менструация с обилно кървене и голяма продължителност? Почти всяка жена изпитва поне един (а понякога и всичките) симптоми на дискомфорт в това време на месеца, като болки, спазми, подуване и силна раздразнителност.

Ако симптомите са силни и нерегулярни, посъветвайте се със специалист.

Съвети, които може да изпробвате вкъщи за по-леко преминаваща менструация:

Бъдете добре хидратирани

Ако сте чували, че пиенето на големи количества вода по време на месечния ви цикъл предизвиква подуване, не вярвайте. Добрата хидратация всъщност спомага за намаляване на усещането на тежест и подутост. Пийте достатъчно вода – поне 2 литра на ден.

Това ще подобри храносмилането и ще спомогне за намаляване на задържането на течности в организма, което може да се предизвика от хормоналните промени в този период

Намалете солта и кофеина

Избягвайте храни, богати на сол и наситени мазнини тип „бърза закуска”. Те са източник на огромно количество сол, която предизвиква задържане на вода в тялото.

Кофеинът, който най-вероятно приемате всеки ден с кафето, чая или газираните напитки може да предизвика дразнене на стомаха и киселини, които ще влошат спазмите по време на цикъл. Ограничете консумацията на кафе и напитки с кофеин в този период от месеца.

Приемайте достатъчно калций
Болезнена менструацияНякои от най-добрите източници на калций, които може да консумирате всеки ден за пълноценно хранене и режим са кисело мляко, броколи, зеле и мляко. Калцият намалява спазмите на мускулите и спомага за намаляване на болките, предизвикани от съкращаване на мускулатурата в долната част на корема.

Жените имат нужда от 1200 милиграма калций на ден. Най-добрият източник са полезните храни, като тъмнозелени листни зеленчуци – спанак и къдраво зеле. В тях се съдържат и витамини и минерали, които ще намалят кървенето по време на менструация.

Упражнявайте се повече

Всички сме чували съветите да намалим максимално физическата активност по време на менструалния цикъл. Всъщност подходящата комбинация от упражнения може да подобри спазмите.

Изпълнявайте плавни разтягащи движения, за да освободите напрежението от мускулите в областта на корема. Йога предлага различни асани и упражнения, които силно благоприятстват състоянието ви в този период на месеца.

Разхождайте се повече, тичайте за здраве, разтягайте се и дискомфорта ще намалее. Упражненията увеличават ендорфините в кръвта, с което ще се чувствате по-релаксирани. Той спомага и за намаляване на стягането на мускулите и предизвикването на спазми.

Хапнете шоколад

Малко шоколад всеки ден по време на менструация ще подобри настроението ви. Хапвайте предимно тъмен шоколад, защото той стимулира отделянето на серотонин в тялото – хормонът на щастието и антидепресант.

Помага много за справяне с промяната в настроенията, раздразнителността и меланхолията, които може да изпитате в този период.

Сложете загряваща възглавница върху долната част на корема. Топлината спомага за отпускане на мускулите и облекчава спазмите. Чувството на комфорт ще ви успокои и зареди с енергия.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*