Home / Хранене / Подправки / Индийско орехче – 9-те големи ползи за здравето ни

Индийско орехче – 9-те големи ползи за здравето ни

Какви са лечебните качества на подправката индийско орехче?

Индийско орехче е екзотична подправка, която се откроява с много характерен аромат.

Притежава различни качества, с които намира място както в кулинарията, така и в хомеопатията, ароматерапията и дори като афродизиак.

Подправката се добива от вечнозелени дървета, които растат в дъждовните гори в Индонезия, в тропически климат.

От дърветата се добиват две много важни подправки – индийско орехче, което е ядката на плода и кората на самата костилка.

Плодът е костилков и на външен вид и големина силно наподобява кайсията. Когато се разчупи месестият плод, той се разделя на две половини и отвътре се показва костилката, обвита в кора.

Именно костилката в сърцевината на плода е същинската подправка индийско орехче. Цветът на костилката е дървесно-червен.

Както кората, в която е обвита костилката, така и самата ядка на индийското орехче имат подобен сладникав приятен аромат, който не може да се сбърка с друга подправка. Дървото зрее три пъти годишно.

След като се откъснат плодовете и се отстрани меката част на плода, внимателно се обелва кората на костилката. Тя също се използва в ароматерапия, козметика и кулинария.

индийско орехче

9-те ползи за здравето ни от консумацията на индийско орехче

Суши се, като предварително се накъсва на ленти и се постила на гладка чиста повърхност.

Най-качественото индийско орехче трябва да се суши на слънце в продължение на няколко дни или седмици. Използват се и съвременни технологии за по-скоростно сушене със специални машини.

След като изсъхне напълно костилката трябва да се разчупи, за да се отдели вътрешната мека ядка.

Следващата стъпка е обработването на събраните ядки с вода в която има лимон, за да се предпазят от насекоми.

Индийското орехче се използва широко в Индийската кухня за овкусяване на традиционни специалитети. Уникалният аромат на подправката е само едно от качествата й за изкушаващи ястия.

Екзотичната ядка има много ползи за човешкото здраве, някои от които са:

1. Ядката на индийско орехче е богат източник на етерични масла, с които се придава приятен сладък аромат на ястията и на продуктите в козметиката, в които са използва.

2. Тя е силен антиоксидант и стимулира защитните сили на организма.

3. В традиционната медицина в Индонезия, ядката е позната със своите противогъбични свойства, използва се като анти-депресант и силен афродизиак.

С нея се приготвят отвари за подобряване на храносмилането и предотвратява образуването на газове.

4. Екзотичната ядка съдържа много ценни минерали за човешкото здраве, като мед, калии, калций, манган, желязо, цинк и магнезий.

Както знаем именно калият е жизненоважен минерал за изграждане на клетките и за контролиране на кръвното налягане. Желязото спомага за производството на червени кръвни телца, затова подправката, подходяща за хора, страдащи от анемии.

5. В индийското орехче се съдържат още витамини от групата В комплекс, витамин С, фолиева киселина, витамин А, бета-каротини и криптоксантин.

6. Ядката се използва широко в Китайската и Индийската традиционна медицина за лечение на болести, свързани със заболявания на нервната и храносмилателната система. Счита се, че индийското орехче стимулира мозъчната функция.

7. Подправката се използва за облекчаване на зъбобол.

8. Ядката се използва в ароматерапия и се добавя в масажни масла за облекчаване на болки и ревматизъм.

9. Подправката допълва различни илачи от народната медицина за намаляване на гадене, гастрити и лошо храносмилане.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*