Home / Хранене / Подправки / Девесил – какво лекува тази вълшебна подправка

Девесил – какво лекува тази вълшебна подправка

Коренът от девесил значително подобрява храносмилането

Девесил – почти всеки от нас е чувал за тази подправка.

А всички ли знаят как изглежда, какъв е вкусът й и какви са нейните предимства като билка?

Пресен или сушен, той е безценен в кулинарията, особено в традиционните български ястия, като боб-чорба, салати и други.

Тази уникална подправка се съчетава по прекрасен начин с различни вкусове и аромати и допълва изкушаващите специалитети.

Девесилът е растение, което успешно се използва в кулинарията и като билка в народната медицина.

Расте в природата, но може да се отглежда и в градината. В диво състояние най-големи площи с растението се намират в средиземноморския район.

Латинското му име е Levisticum officinale. Растението е с дълго стъбло, с малки листа и съцветие на върха на стъблото.

По начинът, по който изглежда може би никога не бихте предположили, че принадлежи към семейството на морковите, магданоза и кимиона.

От девесилът се използват както листата, така и семената и коренът. В България, тази подправка се добавя в много от народните ястия, особено за овкусяване на варива и месо.

Девесил - ароматната и вкусна подправка

Девесил – ароматната и вкусна подправка

Хората го познават и използват от хилядолетия. Векове наред, от  него се приготвят сокове срещу ревматизъм и отвари срещу настинки и грип.

В някои страни, подправката се добавя към алкохолни напитки, за да придаде уникален аромат на питието – например в различни видове ликьор.

Едно интересно приложение на девесилът от средновековието е като естествен ароматизатор. Пътуващите търговци използвали семената в обувките си срещу миришещи крака.

Ефективността му се дължи на неговите силни антисептични свойства.

В някои култури и държави, като Италия, подправката се счита за силен афродизиак. Семената от растението са богати на масло, което намира широко приложение в традиционната медицина.

Коренът на девесила е най-богатата на полезни вещества част от растението. Използва се в отвари, в ястия и лекарства, както в сурово състояние, така и термично обработен.

Коренът е много ефикасен за стимулиране на апетита, подобряване на храносмилането, намаляване на газовете, дори лечение на цистити и премахване на камъни в бъбреците. В някои страни, отвара от корен от растението се използвала за предизвикване на раждане.

Листата на подправката девесил са най-използваната част от растението в кулинарията, защото семената и коренът на растението имат твърде силен аромат.

Най-изкушаващите ястия овкусени с подправката са различни видове салати, ястия с кисело мляко и месни специалитети. Той е перфектната подправка за омлет, ястия с ориз, добавя се в картофено пюре и супи. Листата са естествен диуретик и дезодорант.

В билколечението, с отвара от листата на тази подправка се облекчават болките при менструация. Те могат да се замразят или изсушат и да се използват целогодишно като подправка или билка.

Най-качественият девесил е отглежданият в чиста градина без пестициди. Диворастящото растение също има прекрасен аромат и качества.

Тези от вас, които предпочитат да берат растението от природата трябва да внимават да не го сгрешат с някои отровни растения от същото семейство.

Най-сигурният начин да разполагате с подправката целогодишно е да я отглеждате в собствената си градина.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*