Home / Хранене / Подправки / Копър – при какви заболявания помага уханната подправка?

Копър – при какви заболявания помага уханната подправка?

Билката помага при безсъние и тревожност

В традиционната ни кухня използваме уханният копър като идеалното средство, за да подправим любимия на всички ни таратор, да придадем по-специфичен вкус и аромат на различни ястия или консерви.

Растението може да се открие във всяка една градина, на всеки един пазар и във всеки супермаркет.

Дали обаче е само най-обикновена подправка, или има лечебни свойства за нашето здраве?

Копърът е познат и използван още от древните римляни, които го давали на гладиаторите, за да са по-издръжливи по време на тежките боеве, които водят на гладиаторската арена.

В Древна Гърция ароматните масла от уханната билка, които палели богатите в домовете си, били знак за благосъстояние и висок социален статус.

Хипократ е познавал неговите лечебни свойства и е използвал копър в приготвянето на отвари против различни заболявания.

Копър - при какви заболявания помага

Копър – при какви заболявания помага

Растението е било в основната на приготвянето на различни мазила за разкрасяване, отвари и еликсири за любов и магии по времето на Мария Медичи.

Ароматната подправка е не само много вкусна, но и има лечебни свойства. Какви са полезните й качества?

Как помага на човешкия организъм?

Растението има високо съдържание на витамини C, E, B1, B2, P, PP, провитамин А (каротин), витамин В9 (фолиева киселина), калий, калций, желязо, фосфор и други.

При какви заболявания помага?

1. Подправката помага при сърдечно-съдови заболявания. Научно доказано е, че укрепва кръвоносните съдове, сваля кръвното налягане и помага срещу пристъпи на стенокардия.

2. Анемия. В уханната трева се съдържат високи нива на желязо, железни соли и аскорбинова киселина, което го превръща в едно от най-добрите средства против анемия.

3. Копърът действа изключително благотворно и при болни от остеопороза и проблеми с костите.

Той е с високо съдържание на калций, затова се препоръчва на хора, които имат проблеми с костите и при менопаузата при жените.

4. Камъни в бъбреците и жлъчката – народната медицина препоръчва на хора с проблеми в бъбреците да приемат настройка от семена на ароматната подправка, като отварата се пие по една супена лъжица няколко пъти дневно.

5. При нерви и бесъние – препоръчва се при стрес, тревожност нерви и безсъние. Това се дължи на някои етерични масла, които съдържа. Можете сами да си приготвите вкусен и полезен чай по следната рецепта:

Смесете 1 ч.л. семена от копър, една супена лъжица млад валерианов корен и 2 чаени лъжици пчелен мед. Залейте сместта с 3 литра топла вода и оставете 24 часа. Приемайте по 2 супени лъжици сутрин на гладно и вечер преди сън.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*