Home / Хранене / Подправки / Естрагонът – водеща подправка в европейската кухня

Естрагонът – водеща подправка в европейската кухня

Подправките са едни от най-големите дарове на природата, когато става въпрос за кулинария. Дори и онези, които нямат влечение към готварското изкуство са наясно, че всяко ястие дължи своите специфични вкусови качества, не само на използваните продукти, като месо, зеленчуци и мазнина, но и на подправките.

Естрагон – една различна подправкаСред все още малко познатите за доста българи подправки, несъмнено е естрагонът. За това говори дори и фактът, че тя не присъстват по рафтовете на всички магазини, както черния и червен пипер, босилек, риган и куркума. Може да се каже дори, че тепърва предстои нашенеца да се докосне до прекрасните качества на това безценно богатство, което без капка съмнение можем да причислим към онези дарове на природата, които допринасят за уникалността на редица ястия.
 
Подправката естрагон има два основни вида – руски и френски. Това от своя страна показва, че тя е достатъчно позната, както в източната, така и в западноевропейската кухня. Растението може да се използва, както в пресен вид, така и в сушено състояние. Свежите листенца са прекрасна притурка към различни видове салати и сосове. Сушените от своя страна придават незабравим аромат на редица консервирани продукти и горчица. Запалените кулинари горещо препоръчват да използвате естрагон при приготвянето на ястия от яйца и най-вече при всички видове омлети. Намира употреба още и при приготвянето на някои видове риби.
 
Ястията от ориз и гювечетата също получават значително по-добри вкусови качества, когато в тях се прибави щипка от тази всепризната по света подправка. Всеки, който разполага със селско, вилно или дворно място в града, може да отгледа естрагон.
 
Агротехниката за неговото засаждане не се отличава по нищо в сравнение с останалите дарове на природата – подправките. Започнете ли веднъж да отглеждате свои подправки, можете да сте сигурни, че няма да искате никога повече да използвате купените от магазина, тъй като ще се наслаждавате, не само на по-наситен аромат, но и на удовлетворението, че сте отгледали тези аромати сами.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*