Home / Любопитно / Терапия / Лечение чрез движение – кинезитерапия

Лечение чрез движение – кинезитерапия

Лечението чрез движение се прилага още със зараждането на медицината като наука. Още тогава хората са достигнали до познанието, че различните форми на движение могат да помогнат за овладяването на различни здравословни проблеми.
Днес кинезитерапията е самостоятелна дисциплина, която включва в себе си практическия опит и познания на всички останали медицински дисциплини като ги допълва с някой малко по-нестандартни методи.

Лечебната гимнастика – кинезитерапияНаименованието „кинезитерапия” преведено от гръцки означава „лечение чрез движение”.
Този вид терапия действа изключително благотворно при широк спектър от проблеми и състояния като:
• Навяхване;
• Изкълчване;
• Проблеми в областта на гръбначния стълб;
• Главоболие;
• Спортни травми;
• Следоперативни състояния;
• Увредени връзки на ставите и други.
 
Кинезитерапията е съчетание от различни медицински дисциплини и борави с различни методи за лечение, профилактика и рехабилитация. Този вид терапия е комплексно действащ, т. е. не действа не само върху болните участъци, а има цялостен тонизиращ и възстановяващ ефект върху тялото. В самия процес на терапията пациента се включва изцяло, което повишава неговата концентрация и го мобилизира за постигането на по-добри резултати.
 
Кинезитерапията може да се раздели на два основни дяла: активна и пасивна. При активната кинезитерапия пациентът взима дейно участие в процедурите, т. е, изпълнява движенията сам. Този вид процедури имат за цел да възстановят двигателните функции на пациента с помощта на физически упражнения.
 
Пасивната кинезитерапия се прилага при заболявания на нервната или опорно-двигателните системи. Този вид терапия обхваща всички движения на пациента, както волеви, така и пасивни. Кинезитерапията се прилага изключително широко, тъй като почти няма заболяване, при което да не може да се прилага и при което да не даде положителен ефект.
 
Противопоказания за прилагане на терапията почти няма като изключим: наличие на тумори в напреднал стадий, кръвотечения и висока температура, наличие на чужди тела в близост до кръвоносни съдове.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*