Home / Любопитно / Чай / Японски зелен чай Sencha

Японски зелен чай Sencha

Ще си говорим за чай ли? Не се учудвайте, тъй като днес няма да говорим, за какъвто и да е чай, а за един от най – добрите японски зелени чайове Сенча, който вече може да се закупи и у нас.
В Япония пиенето на тази ароматна топла напитка се е превърнало в изкуство и предполагаме, че няма човек, който да не е чувал за прословутата японска чаена церемония. Докато при нас чая го възприемаме по – скоро като нещо, което се налага да пием, когато ни заболи гърло, в доста страни като Китай, Русия, Япония, Великобритания чая категорично измества кафето. В тези и още много други страни топлата, ароматна напитка е не само предпочитана пред кафето, но часовете за пиене на чай са се превърнали в традиционни

Sencha - истинският японски зелен чайДа не се отклоняваме от темата, а да си поговорим за японския зелен чай Сенча. Ако не сте го опитвали още, значи е време да го пробвате задължително, гарантираме ви, че след първата чаша няма да си помислите повече за кафе.
На японски Sencha означава „ежедневен” и хората, които за пръв път са го опитали са били селяните, които са го отглеждали в отдалечените хълмисти райони около Киото.
Зеленият японски чай се отличава с деликатен и неподражаем вкус, с наситено зеления си цвят (за разлика от ментето, което се внася от Китай и е с бледо кафяв цвят) и с лекия си аромат.
Сенча се отглежда в екологично чисти райони, а листата му се събират в края на пролетта, когато качествата на чая и ароматите му са най – силни. Събира се ръчно и за разлика от много други чайове, подготовката му включва единствено поставянето на листенцата му за по няколко секунди на пара, след което следва сушене и складиране в помещения с подходяща температура. Този начин на подготовка на чаените листенца на Сенча запазва всичките му полезни вещества, сред които е и едно изключително полезно за организма ни вещество-Теанин.
Освен,че е има изключително приятен вкус и аромат, японския зелен чай има и лечебни качества. Sencha има успокояващ и релаксиращ ефект, регулира кръвната захар, стимулира имунната система, има диуретично действие, забавя процеса на стареене, улеснява храносмилането и още, и още, и още.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*