Home / Любопитно / Терапия / Семейна терапия — „да” или „не”?

Семейна терапия — „да” или „не”?

Когато реши да създаде семейство, едва ли на някой му минава през ума, че може след време нещо да започне да „куца” в брака му. Всеки си представя, че ще живее с избрания от него човек безгрижно и във вечно разбирателство, но за съжаление семейния живот е невинаги толкова сладък.

Предимства на семейната терапияПричините, за да започнем да се отбягваме, да се караме и унижаваме помежду си могат да са много и толкова различни като се започне от охладняване на отношенията в сексуално отношение, раждането на дете, следродилна депресия, проблеми в работата, незачитане на мнението на другия, налагане на собствено мнение и т. н.
Всяка брачна двойка преминава през различни етапи в своето съвместно съжителство и колкото и да не си се иска да признаем, идва един момент, в който отношенията ни наистина поохладняват.
Ако забележите, че и с вашия брак се случва нещо подобно, не си мислете, че всичко е в рамките на нормалното, а потърсете брачен консултант колкото се може по — бързо.
Семейната терапия се прилага почти навсякъде по света, но незнайно защо в България все още смятаме, че това са си „наши” проблеми, с които сами можем да се справим.
Това мислене не само няма да ви помогне, ако имате брачни проблеми, а е напълно възможно отчуждението и липсата на интерес към партньора ви да се задълбочи.
Няма нищо срамно или плашещо, ако имате проблеми с партньора си да постите няколко сеанса при брачен консултант. В зависимост от отношенията вътре в самата двойка терапията може да има различна продължителност (от една — две седмици до няколко месеца).
Семейната терапия може да се извърши с всеки член на семейството поотделно или двамата партньори да я посещават заедно (което е по — предпочитания вариант от повечето семейни двойки). Брачните консултации имат за цел да достигнат до проблема и да се опитат да накарат съпрузите да си припомнят защо всъщност са решили да са заедно.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*