Home / Хранене / Здравословно хранене / Здравословно хранене по празниците – 7 ТОП съвета как да не преяждаме

Здравословно хранене по празниците – 7 ТОП съвета как да не преяждаме

Здравословно хранене – легенда или мит по празниците – има ли как да се предпазим от преяждане?

Обикновено големите семейни празници са не само повод да се видим с близките си, но и една от основните причини да се върнем на работните си места с някой и друг килограм в повече.

Преяждането с вкусните гозби на мама или баба, отрупаната с храни, питиета и лакомства трапеза сякаш ни подканят да ядем като за последно.

Спокойно, светът няма да свърши нито след Коледа, нито след Нова година, нито след който и да е друг празник, затова малко по-спокойно с храната.

Какво можете да направите, за да опитате от всичко на празничната трапеза и да не преяждате?

1.Изберете си един ден за детоксикация. Най-удачно е да изберете ден, който е между двата празника. През този ден хапвайте пресни плодове, зеленчуци и пийте чай.

Така не само ще прочистите организма си, но и ще усетите, че ви е по-леко на стомаха.

Здравословно хранене по празниците

Преяждане по празниците

2.По време на празничните вечери не се нахвърляйте на храната с идеята да изядете всичко, което се намира на трапезата, а опитайте по малко от всичко. Така няма да обидите домакините и ще се нахраните, без да прекалявате.

3.Движете се повече. Без значение дали ще си организирате танци, ще играете различни игри или ще се разхождате, просто се движете.

Да, знам, че по време на тези празници почти всички безделничим, но се постарайте да си намирате занимания, които изискват повече движение.

4.Не прекалявайте с алкохола (няма да го изпиете всичкия повярвайте). Няколко чаши вино ще са ви напълно достатъчни.

5.Заменете газираните напитки с пресни фрешове и пийте много вода.

6.Разбира се, без сладкиши на празничната трапеза не може, но не се нахвърляйте на тортата и сладката баница, а ги заменете с плодова салата или някакъв друг вкусен, но лек десерт.

7.Хапвайте повече риба или пилешко месо, а от свинското само си опитайте. Така ще ви е по-леко и ще се чувствате по-добре.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*