Home / Любопитно / Терапия / Какво трябва да знаете за слънчевата терапия?

Какво трябва да знаете за слънчевата терапия?

Предимствата на слънчевата светлина се признават първоначално в древния текст на Ведите. Съвременната наука потвърди ползите от слънчевата светлина върху човешкото здраве и доказа нейните свойства да се бори с болестите и да гарантира здравословен живот. Човек може лесно да се подложи на терапия със слънчева светлина чрез някоя от следните техники за слънчеви бани:

Покрийте главата си с мокра кърпа, свалете дрехите си и нека слънчевата светлина пада върху всички части на тялото ви, без значение дали сте седнали, или легнали. Препоръчително е да изложите тялото си на непряка слънчева топлина, защото прякото излагане може да има някои неблагоприятни последици. Насладете се на слънчевите бани за 15-20 минути. След като започнете да се изпотявате, изкъпете се със студена вода и си вземете почивка.

Какво трябва да знаете за слънчевата терапия?Без дрехи – нека слънчевите лъчи попадат върху тялото ви. По време на слънчевите бани масажирайте тялото си с мека четка, която периодично потапяте в студена вода. 

Увийте мокра кърпа върху голото си тяло и легнете на слънце. След като почувствате топлина, намокрете кърпата или чаршафа отново със студена вода. 

Покрийте тяло си с кал или лечебна глина и легнете на слънце в продължение на 15-20 минути. 

 

Oбърнете внимание, че последните два метода, т.е. опаковането в мокра кърпа и прилагането на кални бани, се използват в случай на специални условия. Озоновият слой, който се намира 20-25 км над земната повърхност, филтрира вредната част от слънчевите лъчи, за да ни защитава. Дебелината на озоновия слой е максимално в защита в часовете от 8 сутринта до 11 часа и следобед след 17 часа.

 

Предпазни мерки по време на слънчеви бани:

По време на слънчеви бани трябва да сте добре хидратирани. Пийте вода преди, по време и след слънчевата терапия, но не в много големи количества.

Важно е да се покрие главата с мокра кърпа по време на слънчевите бани.

След терапия задължително си вземете хладък душ и завършете със студен.

 

Предимства на слънчевите бани:

Подобряват кръвообращението.

Помагат за премахване на токсините от тялото.

 

Слънчевите лъчи помагат в синтеза на витамин D. Затова терапиите трябва да се правят на кърмачетата на лека слънчева светлина в часовете между 8 сутринта и 10 часа. Това ще подсили техните меки кости. Също така калцият и фосфорът се усвояват добре само в присъствието на витамин D.

Проучванията показват, че UVB лъчите насърчават синтеза на витамин D3 в човешкото тяло. Ако има дефицит на този толкова важен витамин, това се отразява на калциевия метаболизъм, което допълнително води до повишаване на кръвното налягане.

Слънчевите бани подобряват състояния като остеопороза, парализа, подагра, туберкулоза и други заболявания на кожата.

Научни експерименти показаха, че през зимния сезон 34 тъжни, незаинтересовани, сдържани, раздразнени и лениви хора са правили слънчеви бани в продължение на 3 часа на ден. След това състоянието на 30 от тях се е нормализирало.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*