Home / Хранене / Дарове от природата / Ето защо отслабващите трябва да консумират праскови!

Ето защо отслабващите трябва да консумират праскови!

Праскови – защо отслабващите трябва да ги консумират задължително?

Праскови – един от най-сочните, ароматни, вкусни и истински неустоими плодове, които имат големи ползи за здравословното хранене, но само това ли е наистина?

Този дар на природата е нискокалоричен плод, без съдържание на мазнини и е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти.

Какви са основните предимства на прасковите?

Спомагат за поддържане на здравословното тегло и повлияват добре различни режими за лишаване от излишните килограми – в среден на размер плод се съдържат около 65 калории и никакви мазнини.

Ако искате да намалите теглото си по здравословен начин, достатъчно е просто да замените хапването на пакетирани закуски с една праскова и резултатите ще бъдат впечатляващи.

Естествената сладост на плода ще ви помогне да задоволите желанието за хапване на шоколад и сладкиши.

Сушени или пресни, плодовете могат да се използват за овкусяване на мюсли вместо да се добавя захар, както и за плодови салати, подслаждане на кисело мляко и т.н. Те са богати на фибри, които ще ви дадат чувство на ситост и ще ви пречистят от токсините.

Защо отслабващите трябва да ядат праскови?

Защо отслабващите трябва да ядат праскови?

Витамини – съдържа над 10 жизненоважни витамини. Тя е богат източник на витамин А, витамин С, антиоксиданти и вещества, участващи в изграждане на кожата. В допълнение, съдържа и витамини Е и К, както и рибофлавин, ниацин, фолат и витамин В6.

Минерали – прасковата е богат източник на калий. В среден по размер плод се съдържат около 330мг калий.

Именно това е минералът, който регулира кръвното налягане и предпазва от образуването на камъни в бъбреците, както и загуба на костно вещество. В плода ще откриете още магнезий, фосфор, цинк, мед, желязо и калций.

Антиоксиданти – Според редица проучвания, в месестата част и в кората на прасковата се съдържат огромно количество антиоксиданти, като хлорогенната киселина.

Тя се бори срещу свободните радикали, намалява уврежданията на клетките, които те причиняват, и намалява риска от рак и възпаления.

Фибри – както вече споменахме, този плод е истинско изобилие от фибри. В него се съдържат средно 17 грама въглехидрати, 3 от които са фибри. Именно това са веществата, които подобряват храносмилането, регулират нивата на холестерола и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Бета каротини – богат източник на важните за здравето на очите бета-каротини. Освен, че спомагат за остър поглед и здрави очи, тези вещества подсилват имунната система и ни правят устойчиви на грип и други вирусни заболявания.

Плодовете се използват за детоксикация на тялото – чай от праскови е естествен лек за прочистване на органите, особено бъбреците.

Качествата му се познават и прилагат широко в Китайската медицина. Чай от праскова се използват за лечение на киселини, възпаления и заболявания на бъбреците.

Плодът може да се консумира в сурово състояние, приготвен в десерти и ястия, изцеден в сок и т.н. Прилага се широко и в козметичната индустрия.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*