Home / Хранене / Диети / Какви са предимствата на вегетарианските диети?

Какви са предимствата на вегетарианските диети?

Диетата на растителна основа вече не е само прищявка, но и съзнателно решение на много хора по света. Това са предимно хора, които са избрали да живеят здравословно, както и на такива, които са минали на този режим след някакво по-сериозно заболяване.

С толкова много възможности, които съществуват, вегетарианството вече не се счита за рестриктивно. Повечето хора се обръщат към този режим и заради религиозни причини, но преобладават онези, които го правят заради някаква здравословна криза. 
 
Здравословно хранене с вегетарианска диетаПрез последните няколко години се наблюдава рязко увеличение на населението с наднормено тегло – днес една трета от българските деца страдат от затлъстяване. Сърдечните заболявания, проблемите с опорно-двигателния апарат, както и заболяванията на храносмилателната система са свързани донякъде с нездравословния живот, който хората водят. Висококалоричните и преработени храни са само два от основните виновници. Налице е също така увеличаване на алергиите, непоносимост и чувствителност към хранителните продукти. Това кара хората да се замислят дали вегетарианството не е алтернатива за здравословен начин на живот.
 
Важно е да запомним едно – растителните храни са с възстановителен характер. Въпреки че трябва да се проведат повече изследвания за провокирането на сърдечни заболявания от прекомерната консумация на месо, добре е да имаме едно на ум преди да сложим нещо месно в чинията си. Въпреки че гените играят важна роля за здравето на сърцето, ако изберете да живеете и да се храните здравословно, това може да помогне за поддържане на добро здраве на сърцето. В едно проучване беше установено, че жените, които консумират повече месо, могат да увеличат риска от сърдечно заболяване с 46 процента. Затова е полезно да се замени месната основа с храна, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и соя.
 
Ако решите да станете вегетарианци, растителната храна ще окаже здравословно влияние и върху черния дроб. Докато се опитвате да преминете от диета на месна основа на такава, в която преобладават плодовете и зеленчуците, може да опитате заместители на месото – като тофу, например. Тези, които желаят да не консумират продукти на млечна основа, могат да разнообразят с базирани на соя заместители, като например соево мляко, соево сирене и кисело мляко от соя.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*