Home / Йога / Йога за деца / На каква възраст детето може да започне да практикува йога

На каква възраст детето може да започне да практикува йога

Вече на няколко пъти ви попадат предложения на различни школи, в които се практикува йога за деца, и се замисляте дали не е добре да запишете вашето хлапе. Убедени сте, че ще е полезно, както за здравето, така и за цялостното му развитие. Само се притеснявате дали не е още много рано. Според специалистите децата могат да започнат да практикуват йога на всякаква възраст.

Бебета на шест седмици 

Това е най-ранната възраст, от която можете да запишете детето си на йога. Йога за бебета подобрява връзката между майка и дете и учи мъниците да опознават и усещат собственото си тяло.

Смята се, че благодарение на йога упражненията за деца, бебето започва по-рано да се учи да пълзи и да ходи и по-бързо придобива стабилност и усет за пространството.

 

Йога за деца от 3 до 9 години

Повечето школи, които предлагат йога за деца, събират неголеми групи, в които хлапетата са на близка възраст. За по-големите са предвидени упражнения, които стимулират техните бързо развиващи се умове и тела. В програмата им вече се включват и упражнения за медитация.

Всяко дете има различни способности и се справя по-бързо или по-бавно с асаните от останалите. И понеже йога не е състезание, нито представление, децата се научават на толерантност и развиват чувството си за общност.

 

Йога за децаЙога за тийнейджъри

Въпреки че те могат да практикуват и с възрастните, най-добре е да потърсите школа, в които се предлага йога за деца над 10 години. Със сигурност ще намерите и ще сте спокойни, че всички асани в програмата на групата са съобразени със спецификите на този бурен период – пубертета.

С помощта на йога вашият тийнейджър би могъл да мине много по-лесно през тези трудни години, в които тялото му се променя, хормоните го карат да действа необмислено и прибързано, а неспособността му да се владее го хвърлят от еуфория към отчаяние и обратно.

 

Йога за деца е добро решение независимо на колко години е хлапето ви. Тя ще му даде възможност да опознае и приеме себе си.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*