Home / Народна медицина / Лечебни билки / Органични, култивирани и диворастящи билки – каква е разликата

Органични, култивирани и диворастящи билки – каква е разликата

   Органичните билки се отглеждат с търговски цели на чиста земя, която не се подхранва с изкуствени торове. Самите растения не се пръскат с инсектициди, пестициди и фунгициди. Те трябва да бъдат отгледани в абсолютно чиста среда, изсушени и съхранявани без опушване със серен диоксид, който обикновено предотвратява мухлясването на билките в склада.

   Производителят на органични билки трябва да притежава сертификат, доказващ чистотата им, за да може да ги продава за производство на органични козметични продукти и лекарствени продукти на билкова основа.

   Култивираните билки също се отглеждат с търговски цели, но при тях не се спазват толкова стриктни изисквания за неупотреба на изкуствени торове и химикали. Технологията за сушене е усъвършенствана, така че лечебните свойства на билките да се запазват максимално, но няма гаранция, че, за да се съхранят по-дълго, те няма да бъдат опушени със серен диоксид или няма да бъдат обработени с друг вид химикали.

   Диворастящите билки растат без специални грижи. Развиват се в естествената си среда, на местата, които са най-подходящи за тях. Хвощът например вирее във влажни, блатисти местности, а арниката се чувства най-добре във високите планински райони. Колкото по-малко човешка намеса, толкова по-добре. Обикновено диворастящите билки се берат от хора, които внимават да не ги повредят и не ги изкореняват, а оставят възможност следващата година на същото място да поникне нова билка. Има само един проблем, ако се намират в близост до човешки селища, не е ясно дали върху билките не са попаднали пестициди, химикали или друг вид замърсители.

   Най-доброто решение, ако наистина искате да се възползвате от лечебната сила на билките и тайните на народната медицина, е да ги берете от по-диви райони, отдалечени от човешките селища, или да купувате култивирани билки, които са все пак с наложен над производството контрол. Когато търсите органично отглеждани лечебни растения, не забравяйте – те задължително трябва да имат сертификат.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*