Home / Хранене / Здравословно хранене / 9 прости начина за здравословно хранене

9 прости начина за здравословно хранене

Едно от най-големите предизвикателства на здравословното хранене е намирането на заместители за съществуващи храни в диетата.

Ето някои съвети, които могат да направят прехода по-лесен:

1. Използвайте горчица вместо майонеза за вашите сандвичи. Вие ще получите много повече вкус и много по-малко калории и мазнини.

2. Изберете пълнозърнест вместо бял хляб. Не пропускайте да прочетете етикета, за да е гарантирано, че зърната действително са цели и че това не е оцветен бял хляб.

3. Яжте бяло месо от пуйка или пиле, защото е с по-малко мазнини, отколкото свинското месо.

Животинските мазнини са номер едно хранителен източник на нездравословни наситени мазнини.

Започнете да използвате постно говеждо месо, свинско филе или риба вместо месо с високо съдържание на мазнини. Така здравословното хранене ще ви е гарантирано, защото по този начин ще си набавите полезни протеини.

здравословно хранене

здравословно хранене

4. Променете метода на готвене. Печете на грил или скара вместо да пържите. Това се отнася както за месото, така и за зеленчуците.

5. Пийте повече вода. Изхвърлете от хладилника кока-колата и другите газирани напитки и ги заменете с билкови чайове или вода. Ваша цел трябва да станат не по-малко от 10 чаши вода всеки ден.

6. Не пийте калории. По-добре изяжте портокала, вместо да го пиете като сок. Приемайте храната такава, каквато е – това е един от основните принципи за здравословно хранене.

Истинската храна обикновено е по-питателна от соковете, плодовите напитки, както и от други калорични напитки. В сосовете и дресингите топете само вилицата, но не и парчето месо или зеленчук. Така ще имате същия аромат, но с много по-малко калории.

7. Постепенно преминете към обезмаслено мляко. Млякото често се предлага в четири разновидности: 4% , 2%, 1% и обезмаслено – 0% мазнини.

Спокойно може да консумирате мляко, което е с 2 или 3% масленост, вместо с 4%, защото за да се добие тази масленост, в млякото се слага допълнително сметана, което го прави и по-калорично.
Превключете от пълномаслени сирена на такива с намалено съдържание на мазнини или без мазнини – така, както ще направите и с млякото.

8. Купете си плодове вместо захарни лакомства, шоколади, кифли и други изкушения.

Фибрите, протеините и здравословните мазнини в тях ще ви поддържат по-сити до следващото хранене и няма да се налага да изпадате в енергийната криза, която идва след яденето на шоколадови бонбони.

9. Намалете размера. Повечето хора ще изядат количеството храна, което е пред тях, така че започнете да сервирате храната си в малки чинии.

Ще бъдете също толкова доволни, защото вашият ум „вижда“, че пред вас има пълна чиния със здравословна храна.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*