Home / Народна медицина / Лечебни билки / Босилек – подправка с ореол от легенди и кулинарни триумфи

Босилек – подправка с ореол от легенди и кулинарни триумфи

Босилек – защо  се употребяват често от готвачите по цял свят

Всяка подправка, която хората използват в приготвянето на ароматни ястия, смело може да бъде причислена към незаменимите дарове на природата.

Приготвените без подправки гозби нямат, не просто приятен вкус и завидни кулинарни отенъци, но им липсва индивидуалност, стил и класа.

Човечеството познава изключително много от тези ароматни растения, без които готварското изкуство нямаше да има своето очарование и обаяние.

Съществува обаче една, която си е изградила светъл ореол през всичките столетия, през които се използва в кулинарията босилекът.

Той е познат на човечеството още от времето на Римската империя. Освен в готварството обаче, предците на италианците са вярвали, че с поднасянето на стрък босилек, човек изразява своята любов.

В същото време египтяните са го използвали, за да балсамират мъртъвците, а индийците са го приемали за свещен аромат.

Безспорно босилекът е едно от най-обгърнатите с легенди растение от всепризнатите дарове на природата. Известен е, както в Европа и Азия, така и в Америка.

босилек

Босилекът – лечебна билка или подправка с голямо приложение

И днес жителите на Мексико вярват, че любимият на сърцето им човек ще им остане верен, ако имат стръкче босилек в джоба. Доколко са верни тези твърдения, можем само да гадаем.

Относно безспорните кулинарни качества на тази подправка обаче няма никакви съмнения. Тя е всепризната и уважавана от готвачите по цял свят.

Сред най-запалените й почитатели обаче са жителите на Апенинския полуостров.

Наследниците на Римската империя обожават това растение и го използват изключително много при приготвянето на различните видове пици, спагети и макарони.

Той е и основната съставка за приготвянето на известния по цял свят сос песто.

Тази подправка е също така и незаменима добавка при приготвянето на всякакви ястия от домати.

Създала свой ореол от легенди и кулинарни истини, подправката босилек може да се посочи за един от най-търсените от готвачите в Европа, а и по целия свят аромати, които без никакво съмнение числим към незаменимите дарове на природата.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*