Home / За жената / Заболявания / Бяло течение – болест или симптом?

Бяло течение – болест или симптом?

Бялото течение е познато на доста голям процент от жените. За съжаление през различни периоди от живота си всяка жена е имала бяло течение. Какво представлява бялото течение и болест ли е то? Веднага казваме, че този вид течение не е болест, но е симптом за развитието на някаква форма на инфекция.
Левкореята или бялото течение е вид течение от влагалището, което има неприятна миризма, зацапва бельото и което се усеща като овлажняване на влагалищните органи.

Бялото течение може да се появи във всички възрасти при жените, като се започне от новородени и се стигне до жени минали възрастта на менопаузата. Причините за появата на бяло течение не са една и две и специалистите съветват при поява на такова течение незабавно да се посети лекар, за да се вземат необходимите мерки за неговото предотвратяване.
Едни от най – честите причинители на левкореята са намалената хормонална активност, ниската лична хигиена, бактериални и гъбични инфекции от различен вид и други. Важно е да се знае, че заразяването с бяло течение може да стане и безполово, т. е. при къпане в обществени бани, басейни, използване на чуждо бельо и тоалетни принадлежности.
 
 
Какви са видовете бяло течение?
  • Вестибуларно течение – този вид левкорея се появява от лигавицата от предверието на влагалището и най – честия му причинител е лошата лична хигиена;
  • Бяло течение на шийката на матката – появява се при болести на шийката на матката;
  • Влагалищно бяло течение – то идва от лигавицата, покриваща стените на матката и за неговата поява най – често причинителите са различни възпалителни и невъзпалителни процеси, които се развиват в организма на жената.
  • Маточно бяло течение – за появата му са виновни възпалителни и болестни процеси като гонорея, туберкулоза и други. Без значение какъв вид е бялото течение то трябва да бъде навременно лекувано от специалист – гинеколог. Не е препоръчително самолечение!

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*