Home / Хранене / Здравословно хранене / Пащърнак — един позабравен, но много полезен и нискокалоричен зеленчук

Пащърнак — един позабравен, но много полезен и нискокалоричен зеленчук

Пащърнакът—този зеленчук е толкова пренебрегван от съвременните домакини, че ако сега попитате приятелката си знае ли какво е пащърнак, едва ли ще може да ви даде смислено обяснение както точно представлява и какви са неговите вкусови качества.
Независимо от това обаче дали го познаваме и дали го използваме този кореноплоден зеленчук си остава не само вкусен, но и нискокалоричен и много, много полезен.

Какво е пащърнак?Наистина няма логично обяснение защо пащърнакът е забравен и днес не се използва много за приготвяне на ястия, но ако искате отново да го включите в менюто си ще имате само полза от това. Наистина, в последните години, особено като се заговори за здравословно хранене и все повече хора се насочиха към използването на екологично чисти продукти и храни, които са нискокалорични пащърнака лека — полека започна да излиза от забвението.
Защо да си хапваме повече пащърнак е полезно за здравето и за фигурата ни? Пащърнакът е познат и използван в Европа от древни времена и на вкус наподобява нещо средно между морков и сладки картофи ( батати). В този кореноплоден зеленчук се съдържат изключително много полезни вещества и витамини като Витамин В9 (фолиева киселина), Витамин В5 ( пантоненова киселина), Витамин В1, В2, В3, В6, Витамин Е, мед, манган, диетични фибри, калций, желязо, протеини и въглехидрати.
Този зеленчук на вкус наподобява картофите, но за разлика от тях е изключително ниско калоричен (в 100 грама се съдържат едва 50 калории и нито грам мазнини и холестерол).
С толкова много полезни вещества пащърнакът е една от най — здравословните храни, с които можете да изненадате вашето семейство. Може да ви се стори странно, но ако към печеното пиле прибавите и малко пащърнак, вкуса на пилето, което ще поднесете на вечеря ще е неотразим. От този зеленчук можете да приготвите и вкусна супа, която ще е не само напълно засищаща, но и ниско калорична.
Пащърнак можете да прибавите към салатата, рибните ястия или пък можете да го комбинирате с целина и цвекло и да си направите един чудесен, подсилващ имунната система фреш.
Този чудесен кореноплоден зеленчук оказва благотворно влияние върху имунната система, подпомага правилната работа на храносмилателната система, помага против запек и други.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*