Home / Хранене / Дарове от природата / Чесън – 5 ТОП заболявания които бори вълшебното растение

Чесън – 5 ТОП заболявания които бори вълшебното растение

Чесън – натуралното лекарство, което ще ви помогне

В продължение на векове най-надеждно средство при лечението на редица заболявания е … чесън.

Той е както храна, така и лекарство в различните географски региони по целия свят от хиляди години.

Милиарди са оценили ползите му за здравето. Можем да изброим много положителни качества на чесъна и само едно отрицателно – лошата миризма.

Ето само малка част от болестите, при които чесъна помага:

Като антибактериално средство: отблъсква бактериите, от него се страхуват такива упорити бактерии като е. коли, салмонела, криптококов менингит, стафилококова бактерия и т.н.

Последните проучвания са установили, че вода за уста, съдържаща 2,5% него, показва много добра антимикробна активност от други води за уста.

Положителните антибактериални ползи от чесъна продължават във времето, за разлика от много съвременни биофармацевтични антибиотици, без да се развива резистентност към него.

чесън - при високо кръвно

чесън – при високо кръвно

Притежава антивирусни и антигъбични способност и скилидките чесън могат да се използват при храносмилателни разстройства и орални гъбични инфекции.

Сокът от този зеленчук с малко мед е добър при хрема, настинка, астма, кашлица и кихане, болки в гърлото и бронхит.

1. При борба с рака – полезните скилидки ефективно се включват, когато трябва да се намали рискът от развитието на някои видове рак, особено на стомашно-чревния тракт, включително рак на стомаха и рак на дебелото черво.

2. При сърдечно-съдови заболявания – смята се, че нашенският чесън може да предотврати някои сърдечно-съдови заболявания. Той понижава триглицеридите в кръвта и общия холестерол.

Действа за намаляване синтеза на холестерол чрез инхибиране на 3-хидрокси и 3-метилглутарил киселините. Това помага за инхибиране на лошия холестерол, агрегацията на тромбоцитите и образуването на артериални плаки.

3. Серните съединения, намиращи се в чесъна, действат като антиоксиданти и помагат за защита на лигавицата на кръвоносните съдове и пазят кръвните клетки от възпаление и оксидативен стрес.

Това от своя страна намалява нежеланото образуване на плаки и евентуално запушване на артериите.

4. Помага при диабет – при проблеми с високото количество на кръвна захар си похапвайте редовно чесън.

Това помага за понижаване на кръвното налягане и увеличава микроциркулацията, което е важно при състояние на диабет.

5. Смята се, че паметта и способността за обучение могат да бъдат подобрени чрез консумация на чесън. Той помага като стопира когнитивния спад и защитава невроните от невротоксичност и апоптоза.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*