Home / За жената / Детето / Как да възпитате в детето правилно отношение към парите?

Как да възпитате в детето правилно отношение към парите?

Парите дават на хората – както на децата така и на възрастните, възможности да взимат решения. Ранното запознаване на децата с парите и мотивирането им да се научат да вземат решения и да пестят ще им помогне да взимат правилни финансови решения, когато пораснат за по-пълноценен живот и дори, за по-добро здраве, благодарение на финансовата стабилност. Специалистите съветват да подхождате внимателно към този въпрос. Следвайте няколко практични съвета за запознаване на детето с понятието и възможностите на парите.

 
Научете детето да пести още от малко1. Запознайте детето с пари скоро след като се научи да брои. Давайте прости примери на детето за да му обясните какво са парите и го окуражавайте да ви задава въпроси.
 
2. Често дискутирайте с подрастващите малчугани стойността на парите и тяхната роля в живота и ценностите на човека – давайте примери и съвети как да спестяват, как да увеличават спестяванията си и как да харчат разумно. Ранното възпитание на тази тема ще помогне на децата да разберат същността на парите и да имат правилно отношение към тях, съобразено с вашите семейни ценности и разбирания
 
3. Помагайте на детето да разбира разликата между „искам” и „нуждая се”. Това ще помогне на малкия член на семейството ви да взима решения, които понякога ще противоречат на това, което иска.
 
4. Научете детето да си поставя цели и да ги постига – например, ако малчуганът иска скъпа играчка, окуражете го да спестява за нея. Удовлетворението от постигнатата цел, от осъществения план и от играчката ще бъде многократно по-голямо в сравнение с варианта да я купите веднага, щом то е казало, че я иска.
 
5. Покажете му  предимствата на спестяването пред неразумното харчене – важно е какъв пример ще му дадете в тази насока. Някои родители прилагат различни подходи за да окуражат малките в спестяване, като добавят лихва към спестените пари. 
 
6. Когато започне да ходи на училище, научете го да следи разходите и спестяванията си, като ги записва по организиран начин. Това е един от най-полезните навици, свързани с пари, които ще послужат на децата, когато пораснат. В началото, предложете вие да записвате разходите на малчугана, като той ви диктува и напомня какво да напишете. 
 
7. Един от най-ефикасните начини да научите детето за стойността на парите е да пазарувате заедно. Отделете малка сума, с която малките ще решат какво да се купи. По този начин те трябва да вземат решения в реални условия, сред море от изкушения, но с ограничен бюджет.
 
8. Когато е достатъчно голямо, оставяйте го все по-често да взима решения как да похарчи парите си. 
 
9. Говорете често с малчуганите за ползите и негативите от заемане на пари и даване на пари на заем. 
 
10. Говорете за пари и семейния бюджет заедно цялото семейство. Взимайте заедно решението за семейните почивки и за организиране на празници.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*