Home / Психология / Сугестология / Какво е това сугестология?

Какво е това сугестология?

Съвременната сугестология води началото си от далечното минало. За основател на съвременния клон на тази наука се смята българския учен доктор Георги Лозанов. Той е бил психиатър, невролог и психотерапевт. Предметите на самата сугестология са два или внушение и освобождаване. Смисъла на тази псевдонаука е да се разкрие целия вътрешен потенциал на личността. Най-често тези методи се използват в образованието или педагогиката.

Какво значи сугестология?Методиката на сугестологията е внушението, тоест така се стреми да се отвори творческата душа на отделната личност. По този начин се събужда желание за постигане на творческо равновесие с тялото, тоест да се изгради една хармония между желаното и постижимото. При методиката на сугестологията се залага на различни стимули, които всъщност да събудят потенциала на личността, който в някаква степен е бил подтиснат от различни фактори. Те идват от външната среда и постъпват към отделната личност, но не се ограничават в някакви рамки на нашето вътрешно съзнание, а минават и през парасъзнанието. Емоционалните стимули заема много важно място в съвременната псевдонаука, като така се постига отличен резултат, който оказва благоприятно въздействие и на нашето здраве.
Съвременната сугестология има няколко дяла. Един от тях е сугестопедията или така наречената десугестивна педагогика. Според теорията на днешната сугестология обществото е изградило различна норма на човешката ни памет, но и на това, че ученето е мъка. Именно затова една от основните задачи на тази наука е да се справи ефикасно с освобождаването или да дегустира това обществено наложено мнение или сугестивна норма. С помощта на днешната сугестология се цели стимулирането на паметта, но и цялостната личност – интереси, креативно мислене, интелектуална активност и така нататък.
Използването на този метод при обучението е официално одобрен от UNESCO през 1978 година. Така днес тя се използва, макар и не толкова често. Резултатът от подобно освобождаване на потенциала на човек е потресаващ, така че от която и страна да погледнем нещата, съвременната сугестология се грижи за нашето душевно равновесие и здраве.

Един коментар

  1. Михаела

    А дали няма възможност да видим конкретен тест или нещо подобно, което ще ни даде нагледна престава за предмета на сугестологията?
    Поздрави!

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*