Home / Психология / Сугестология / Научете кои са 7-те закона на сугестопедията

Научете кои са 7-те закона на сугестопедията

Сугестопедията е български метод, разработен изцяло от професор Георги Лозанов. Това е система на обучение, която успешно може да се приложи в педагогиката с цел подобряване на резултатите на учащите. Идеята е благодарение на учителя учениците да използват скритите резерви на своята психика.
 
Ето кои са 7-те закона на сугестопедията:

 
Вижте 7-те закона на сугестопедиятаЛюбов
Любовта е в началото на всичко и без нея не бихме могли да постигнем високи резултати. В случая обаче не става дума за някакво сантиментално чувство, а за отношенията ученик-учител. За да има ефект, и двете страни трябва да изпитват искрена обич. Ако учителят не е човеколюбив, вероятността да може да приложи на практика сугестопедията, е нищожна. Именно любовта създава радостна и мотивираща концентративна релаксация.
 
Свобода
Там, където има чиста любов, има и свобода. Тя дава прекрасната възможност на учителя да взима важни решения, свързани с обучението, и на учещите да избират дали да се включат активно в някои дейности – игри, песни и т.н. Свободата дава възможност на ученика да се вслуша във вътрешния си глас.
 
Убеденост
Учителят трябва да убеди себе си и останалите, че не се случва нищо необикновено. Нормално е с тази методика учебният материал да бъде усвоен поне по 5-10 пъти по-бързо и по-ефективно в сравнение с традиционните методики.
 
Увеличен учебен материал
Четвъртият закон в сугестопедията е, че учебният материал трябва да се увеличава многократно. Ако например за традиционните методики е нормално човек да научи 100 думи на чужд език на седмица, при сугестопедията броят трябва да е поне 400-500 за същия отрязък от време.
 
Цяло – част
Когато се прилага системата сугестопедия за изучаване на чужд език, отделните елементи не трябва да се преподават и изучават поотделно. И думите, и граматиката трябва да се изучават като цяло. Елементите не съществуват отделно и са част от цялото.
 
Хармония
Хармонията винаги създава хармония и по този начин психичният хаос се преодолява с лекота. Учениците усвояват новите знания по-бързо и по-лесно, когато учебният процес открива точния баланс между ритми, интонации, емоционални стимули и т.н.
 
Класическо изкуство и естетика
И класическото изкуство, и естетиката в сугестопедията са особено ефективни. Благодарение на тях се създават оптимална психорелаксация и хармония, които от своя страна повишават възприемчивостта и помагат на учениците да използват максимално своите психични резерви.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*