Home / Хранене / Здравословно хранене / Знаете ли, кои храни носят името суперхрани?

Знаете ли, кои храни носят името суперхрани?

Суперхраните, както вече споменахме в първата част са едновременно и храна и лечебно средство. Те са храни, които съдържат в себе си концентрирани количества протеини, витамини, минерали, полизахариди, ензими, антиоксиданти, коензими, незаменими мастни киселини и други.
За да може да се нарече една храна суперхрана тя трябва да отговаря на някой определени и много важни условия:

•   Суперхрани са тези храни, които се отличават с много положителни ефекти, в сравнение с храните, които приемаме.
•   В суперхраните трябва да се съдържат много хранителни вещества с висока концентрация във възможно най-малък обем.
•   Като суперхрани се определят тези храни, които не са преработени, а се предлагат в натурален вид и които могат да бъдат усвоени лесно от организма, без да го натоварват.
 
Суперхраните – какво не знаем за тях?В първата част на материала ви запознахме накратко с някой от най-популярните суперхрани, като сега ще ви представим и останалите от тях.
 
•   Какаови зърна – тази суперхрана подобрява перисталтиката, повишава настроението и тонуса, повишава концентрацията и подобрява функцията на мозъка.
•   Корени от мак – корените от мака са изключителен хормонален регулатор и подобряват състояния като депресия, умора, амнезия, лоша памет, помагат при безплодие и стерилитет и при симптоми на менопауза.
•   Aphanizomenon Flos-Aquae АФА-супер-Синьо – зелените водорасли са суперхрана, която се добива от езерото Горен Кламат. Синьо – зелените водорасли АФА са едни от най-големите антиоксиданти в природата. Съдържат високи нива на хлорофил и каротиноиди, които подобряват качествата на кръвта, фикоцианин, който подсилва имунната система, витамини В, С и други.
•   Коластра – тази суперхрана от животинското царство е силен естествен антибиотик и съдържа вещества, които забавят стареенето, подпомагат регенерацията на организма и удължават живота.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*