Home / Хранене / Подправки / Куркума, обикновена подправка или още нещо?

Куркума, обикновена подправка или още нещо?

Обичате ли вкуса и аромата на куркума? Харесват ли ви ястията, приготвени с тази невероятно уханна и със специфичен аромат подправка?

Предполагам много от вас харесват нейния вкус и я използват при приготвянето на различни ястия, но колко знаят дали тази подправка има лечебни свойства?

Обикновено, когато използваме някоя подправка, ние рядко се замисляме има ли тя лечебни свойства или е просто ароматно допълнение към ястията, които обичаме.

Всъщност обаче, ако се замислим ще видим, че в природата няма случайни неща и всеки плод, зеленчук или ароматна „трева” или корен ни помага да се справим с някой болести и е полезен за нашето здраве.

Какво всъщност представлява подправката куркума и какви са нейните лечебни свойства?

Куркумата е растение, което се среща основно в Индия, но се отглежда и в Шри Ланка, Камбоджа, Китай, Япония и други азиатски страни.

Ако се доверим на древните лечители и на източната медицина, на тази подправка се приписват много и различни лечебни свойства.

Според Аюрведа тази подправка прочиства организма и кръвта от токсини и подобрява еластичността на ставите.

КуркумаИзточната медицина свързва куркумата и с отварянето на енергийните чакри и с притока на енергия и сила.

Какво съдържа тази екзотична подправка и защо е толкова полезна за нашето здраве?

Куркумата съдържа високи нива на фосфор, желязо, йод, калций, витамини С, В, В2, и други, които я превръщат в мощен естествен антибиотик.

Съдържащото се в подправката масло пък има антиоксидантно действие и действа подмладяващо на тялото и кожата.

Лечебните свойства на екзотичната подправка са доста, но най-основните от тях са няколко.

На първо място е добре да се знае, че куркумата е напълно безвредна и може да се употребява както от малки деца, така и от хора в напреднала възраст.

Тази подправка оказва благотворно влияние върху заболявания и възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, действа добре при ревматични заболявания, артрит и други.

Подправката действа и като дезинфектант (прах от куркума, поръсен върху кървяща рана спира кръвотечението), помага за нормализиране на обмяната на веществата, а маска за лице приготвена с куркума подмладява кожата и възвръща еластичността и.

Подправката оказва благотворно влияние и при болно гърло, астма, бронхити, диабет и т. н.

loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*